НОВИНИ

Комбиниран тест за COVID-19 от другата седмица. Няма да затягат мерките (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 08.10.2020
Чете се за: 02:10 мин.
Още

За втори пореден ден рекорден ръст на заразените с COVID-19 у нас. И днес те са над 400, дори с един повече в сравнение с вчера. Расте броят и на заразените медици. Затягане на мерките обаче не се предвижда, обяви отново здравният министър. Отпада обаче изискването за PCR тест след изтичане на 14-дневната домашна карантина. Това се отнася единствено за хората, които са без симптоми.

Въпреки данните за нарастващ брой на новозаразените с коронавирус България запазва сравнителното добрата си позиция в Европа по заболеваемост. Най-вече, защото има сериозен ръст в много други държави. У нас увеличението спрямо последните 14 дни съвпада със средното за Европейския съюз. С най-голямо увеличение е Латвия - близо 300%. Единствено Дания има отрицателна тенденция, което в случая се оказва плюс.

Немският институт "Робърт Кох" включи и Търговище в списъка си на рискови райони. Затова всички пристигащи се поставят под карантина до даване на отрицателен тест. От началото на август там фигурира и Благоевград.

С едно място нагоре сме и по показател смъртност на 100 000 души население в Евросъюза. Миналата седмица бяхме осми, вече сме седми.

Тенденцията по основните показатели за развитие на епидемията е нагоре, но нови мерки засега няма да има, стана ясно от седмичния брифинг. Причината - трябва да мине още време.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Единственото нещо, което ще продължим да правим, е контрол върху спазването на мерките такива, каквито са към настоящия момент.

Брифинг в МЗ: Не се налага затягане на мерките или въвеждане на нови

Отпада изискването за PCR тест след изтичане на 14-дневната карантина в домашни условия. Това се отнася за хората, които са без симптоми - изследвания показвали, че след 14-тия ден не са заразни. Така ще се облекчи и работата на здравните инспекции, които отговарят за вземане на тези проби.

Проф. Асен Балтов - изп. директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Просто след изтичане на карантината хората ще се връщат на работа.

Очаква се да бъде преосмислен и срокът на самата карантина.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Първите две три страни в Европа вече минаха на 10-дневна, а някои страни в света минаха на 7-дневна.

Едно от опасенията през есенно-зимния сезон беше разграничението между симптомите на грип и на COVID-19. От следващата седмица се очаква да има вече комбинирани антигенни тестове, които да решат този проблем. Личните лекари също ще имат възможност да ги използват.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: За 20 минути ти дават това е COVID, това е грип а, това е грип Б.

Бежанският център във "Военна рампа" под карантина заради огнище от COVID

В София разпространението на вируса продължава да е огнищно, а не дифузно. Това означава, че заразата се предава най-вече в затворени групи от хора.

Пример за това е бежанският център "Военна рампа". Трима непълнолетни младежи от Афганистан, настанени там са с положителна проба. Те са приети в болница, но са в добро състояние.

Пламен Пенов - директор на РПЦ-София: Сигурната зона, в която се намират 76 лица непридружени, непълнолетни, е поставена под карантина.

Общо петима са били положителните за вируса от настанените в центъра от началото на септември. Двама от тях са излекувани. Според директора всички са се заразили след настаняването си, въпреки че и в центъра в Харманли по-рано имаше четири положителни случая.

Пламен Пенов - директор на РПЦ-София: Те ходят в София в различни институции, включително и в джамиите.

Пробите на всички контактни лица в центъра за настаняване засега са отрицателни.

Все повече медици се оказват заразени с вируса. Вчера поставихме и рекорд - 35 за един ден.

От началото на епидемията са установени над 1200 медици с коронавирус. В момента почти 300 са носители като над 40 са в болница, а 6 са в тежко състояние. Това е един от сериозните проблеми при справяне с тези кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти от Великобритания идват да се лекуват у нас, за да не чакат с години
Пациенти от Великобритания идват да се лекуват у нас, за да не чакат с години
Започна вторият етап на телевизионната академия на БНТ
Започна вторият етап на телевизионната академия на БНТ