НОВИНИ

Дебатът Пенс-Харис: Без морален победител, но и без скандали

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:17, 08.10.2020
Чете се за: 01:57 мин.
САЩ

Доналд Тръмп и Джо Байдън все пак ще се изправят на втори дебат на 15 октомври, но за първи път в американската история, той ще бъде виртуален.

Кандидатите за Белия дом ще бъдат в различни помещения и дори в различни градове, а модераторът ще се включи от студиото в Маями.

Причина за необичайния дебат, е продължаващата карантина на Тръмп, който заяви, че ако форматът е виртуален, няма да участва.

А тази нощ един срещу друг застанаха кандидатите за вицепрезидент - републиканецът Майк Пенс и демократката Камала Харис. Без скандали, но и без особено забележителни моменти, с изключение на появата на муха в студиото, дебатът между двамата премина буквално и преносно под знака на COVID-19.

Разделени от 3,6 метра и плексигласови прегради, Майк Пенс и Камала Харис влязоха в дебат, който от първия момент беше посветен на пандемията.

Сенаторката Харис определи Тръмп като лош президент, а администрацията му - като неспособна да се справи с кризата COVID.

Камала Харис, кандидат за вицепрезидент на Демократите: Американските граждани станаха свидетели на най-големия провал на президентска администрация в историята на страната ни.

Бивш радиоводещ и опитен оратор, вицепрезидентът Пенс опита да защити управлението на Тръмп.

Майк Пенс, вицепрезидент: Американците трябва да знаят, че от първия ден президентът Доналд Тръмп постави здравето на Америка на първо място. Преди да има повече от пет случая в Съединените щати - всичките при хора, върнали се от Китай, президентът Тръмп направи нещо, което никой друг президент не е правил. Той спря всички пътувания от Китай - втората най-голяма икономика в света.

Харис цитира мрачната статистика - над 210 000 жертви на коронавируса в Съединените щати.

Камала Харис, кандидат за вицепрезидент на Демократите: Знаеха какво се задава и го прикриваха. Президентът каза, че е измислица. Омаловажиха сериозността на ситуацията.

Майк Пенс, вицепрезидент: Като ръководител на щаба на Белия дом за коронавируса, мога да ви кажа, че действията на президента Тръмп ни дадоха необходимото и жизненоважно време да се подготвим за най-голямата криза след Втората световна война. Вярвам, че това спаси стотици хиляди американски животи.

Пенс заяви, че планът за противодействие на вируса на демократите, е копие на този на републиканците. Климатичните промени, данъците и правата на чернокожите бяха сред другите теми. Харис подчерта, че тя и Байдън далеч не са толкова либерални, колкото се опитват да ги изкарат.

Камала Харис, кандидат за вицепрезидент на Демократите: Мисля, че този дебат трябва да се основава на факти и истини. А истината е, че Джо Байдън беше много ясен, че няма да вдига данъците на никой, който изкарва под 400 000 долара годишно. (Пенс я прекъсва - бел. ред.) Господин вицепрезидент, АЗ говоря. Аз говоря в момента. Ако не възразявате - нека довърша. Нека това е диалог.

В противовес с хаоса и обидите, които валяха между Тръмп и Байдън, този кратък словесен сблъсък беше единственият по-напрегат момент в срещата на вицетата. Макар и никой от двойката Пенс-Харис да не излезе като морален победител, то и двамата доказаха, че са достатъчно добре запознати с проблемите на американската политика и че биха могли да бъдат достойни заместници на своите кандидат-президенти, чиято обща възраст е 151 години.

Истинският герой на вечерта обаче, беше една муха, която кацна върху глава на Пенс и остана там в продължение на 1 минута и 42 секунди. Доста по-дълго ще продължат интерпретациите по темата или поне в социалните мрежи, където насекомото е най-обсъжданата тема.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 245 000 са безработните у нас. Какво се търси на пазара на труда?
Над 245 000 са безработните у нас. Какво се търси на пазара на труда?
Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?
Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?