Посланикът ни в Нидерландия: Подходът за приема в Шенген е до известна степен догматичен

от БНТ
17:46, 08.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Въпросът за отношението на Нидерландия към присъединяването на България към Шенген трябва да се разглежда в един много по-широк контекст. Това препоръча в предаването "Светът и ние" по БНТ посланикът ни Румен Александров.

От страна на Нидерландия има до известна степен догматичен подход. Тоест, те държат формално механизмът за сътрудничество и оценка да приключи и едва тогава да дадат своето съгласие за Шенген, въпреки че и те самите отчитат факта, че формално механизмът за сътрудничество и оценка и Шенген не са свързани.

Посланикът коментира и подхода на Нидерландия към COVID пандемията.

Следване в чужбина: Нидерландия - алтернатива на Великобритания след Брекзит

"Нидерландия днес е на трето място в Европа след Великобритания и Германия по брой на българските студенти. Броят им расте изключително бързо, а през последните една-две години забелязваме и по-голям интерес, вероятно заради Брекзит", отбеляза той.

По думите му нидерландските университети водят гъвкава политика в условията на COVID криза.

До голяма степен е оставено на самите университети да преценят дали да преминат към присъствени занятия от тази есен или да продължат с онлайн обучението. В по-голямата част става въпрос за смесен вариант.

Адресно регистрираните в Нидерландия българи вече са над 40 000, но броят на реално пребиваващите български граждани в страната е между два и три пъти по-висок - предполагаме, че са между 90 000 и 100 000 души, обясни дипломатът.

Той подчерта, че Кралство Нидерландия от самото начало на COVID пандемията "подхожда много умерено, разумно и прагматично към ситуацията".

В началото те се въздържаха от предприемането на крайни мерки. Там не се стигна до ситуация, в която да се ограничава движението на хората - напротив, те бяха насърчавани през цялото време, макар за индивидуални форми на спорт и физическа активност, което беше съществена разлика с другите държави.

Според него в резултат на умерен подход икономическият ефект на COVID кризата "не е толкова сериозен, както в други страни членки на ЕС".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Светът започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?
Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?
Европейският парламент одобри резолюцията за България
Европейският парламент одобри резолюцията за България