НОВИНИ

Посланикът ни в Нидерландия: Подходът за приема в Шенген е до известна степен догматичен

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 08.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Въпросът за отношението на Нидерландия към присъединяването на България към Шенген трябва да се разглежда в един много по-широк контекст. Това препоръча в предаването "Светът и ние" по БНТ посланикът ни Румен Александров.

От страна на Нидерландия има до известна степен догматичен подход. Тоест, те държат формално механизмът за сътрудничество и оценка да приключи и едва тогава да дадат своето съгласие за Шенген, въпреки че и те самите отчитат факта, че формално механизмът за сътрудничество и оценка и Шенген не са свързани.

Посланикът коментира и подхода на Нидерландия към COVID пандемията.

Следване в чужбина: Нидерландия - алтернатива на Великобритания след Брекзит

"Нидерландия днес е на трето място в Европа след Великобритания и Германия по брой на българските студенти. Броят им расте изключително бързо, а през последните една-две години забелязваме и по-голям интерес, вероятно заради Брекзит", отбеляза той.

По думите му нидерландските университети водят гъвкава политика в условията на COVID криза.

До голяма степен е оставено на самите университети да преценят дали да преминат към присъствени занятия от тази есен или да продължат с онлайн обучението. В по-голямата част става въпрос за смесен вариант.

Адресно регистрираните в Нидерландия българи вече са над 40 000, но броят на реално пребиваващите български граждани в страната е между два и три пъти по-висок - предполагаме, че са между 90 000 и 100 000 души, обясни дипломатът.

Той подчерта, че Кралство Нидерландия от самото начало на COVID пандемията "подхожда много умерено, разумно и прагматично към ситуацията".

В началото те се въздържаха от предприемането на крайни мерки. Там не се стигна до ситуация, в която да се ограничава движението на хората - напротив, те бяха насърчавани през цялото време, макар за индивидуални форми на спорт и физическа активност, което беше съществена разлика с другите държави.

Според него в резултат на умерен подход икономическият ефект на COVID кризата "не е толкова сериозен, както в други страни членки на ЕС".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Светът започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?
Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?
Европейският парламент одобри резолюцията за България
Европейският парламент одобри резолюцията за България