НОВИНИ

8 медици от болницата в Сандански са с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 08.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
Още

8 медицински служители от Хирургичното отделение на болницата в Сандански са дали положителни проби за COVID-19.

Отделението е затворено за прием на нови пациенти за две седмици. В момента в него има около 10 души, които се лекуват и ще бъдат изписвани поетапно.

Сред заразените са 6 медицински сестри и двама санитари. Няма лекари дали положителен резултат за коронавирус. Сред пациентите в хирургичното отделение също няма установени случаи на заразени с COVID-19, съобщиха за БНТ от Регионалната здравна инспекция.

Извършва се пълна дезинфекция на цялото отделение, а докато то е затворено спешните случаи ще се пренасочват към хирургия на болницата в Петрич.

Болницата в Сандански е първата в областта, където има толкова много случаи на заразени медицински лица, констатирани наведнъж в едно отделение.

Д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Благоевград: Първият случай е на една медицинска сестра, тя е била с леки оплаквания, за два дни е била хоспитализирана в болница, но в момента е изписана и се лекува в домашни условия. Всички останали са вирусоносители без оплаквания, просто са се изследвали заради контакт с първия случай, който е на медицинската сестра и се оказва че са вирусоносители. Всички мерки са взети, засега няма оплаквания от пациентите. Тези, които ще бъдат изписвани поетапно, дали сме предписания да се наблюдават от общопрактикуващите лекари.

През последните дни има установени още 4 случаи на заразени медицински лица. Това са медицинска сестра от детско заведение отново в Сандански, което е затворено за две седмици, както и две медицински сестри и един фелдшер от Благоевград.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът Йотова: Пактът на ЕК за миграцията и убежището е слаб и неясен
Вицепрезидентът Йотова: Пактът на ЕК за миграцията и убежището е слаб и неясен
Вторият дебат между Байдън и Тръмп ще бъде на 22 октомври
Вторият дебат между Байдън и Тръмп ще бъде на 22 октомври