НОВИНИ

НС отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:01, 08.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпоредби в Изборния кодекс. БСП и ДПС подкрепиха ветото на държавния глава. В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" беше потвърдено решението да се гласува и машинно, и с хартиена бюлетина.

Президентско вето върху Изборния кодекс. Какви са мотивите?

БСП и ДПС изцяло подкрепиха ветото на държавния глава. Левицата смята, че гласуването с бюлетини ще даде възможност на управляващите да манипулират изборите в тяхна полза.

Крум Зарков, БСП: 44-то НС често се занимава с Изборния кодекс. Всъщност законодателството ни по изборния процес в последните три години напомня сапунена опера. Повтарящ се сюжет. Безкрайна драма. Очаквана развръзка.

От ДПС припомниха, че отдавна принципно защитават гласуването само с машини като акт на връщане на доверието в изборния процес.

Йордан Цонев, ДПС: Ние искаме машинно гласуване и в сега действащия Изборен кодекс това е постигнато с гласуване в парламента по наше предложение, защото е компрометирано доверието в изборния процес, а няма по-сигурен начин да се компрометира една демокрация, освен да се срине доверието в изборния процес.

Аргументите на ГЕРБ са, че хората искат да имат избор при гласуване, тъй като на евровота миналата година само 7-8 на сто от избирателите са гласували с машини. Според управляващите БСП се опитват да се оправдаят предварително за загубата на изборите.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Въвеждането на хартиената бюлетина е по желание на избирателите, защото аз мога да кажа, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: "Г-жо Караянчева, вразумете тези нашите, защото ние не искаме машини".

Християн Митев, ПГ на "Обединени патриоти": Поредно вето, в което мотивите от формална и юридическа гледна точка стават все по-слаби.

Лидерът на БСП призова за обединение на обществото и политиците, за да се гарантира честността на вота.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП: Единственият начин в момента да се сложи край на този модел на управление и да се гарантира, че той няма да се възпроизведе отново като "Борисов 4" е висока избирателна активност.

Тома Биков, ГЕРБ: Нека да се опитаме да пазим доверието в изборния процес и по този начин да стимулираме максимално повече хора да упражнят правото си на глас.

С отхвърляне на ветото депутатите потвърдиха решението ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети, или закупени, както и възможността с референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания и Португалия кандидатстват съвместно за Мондиал 2030
Испания и Португалия кандидатстват съвместно за Мондиал 2030
ММС отпуска близо 2 млн. лв. за спортните клубове заради COVID-19
ММС отпуска близо 2 млн. лв. за спортните клубове заради COVID-19