НОВИНИ

Брифинг в МЗ: Не се налага затягане на мерките или въвеждане на нови

България е на 7-мо място по смъртност в Европа, докладва доц. Ангел Кунчев

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 08.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови. Единственото, което ще продължим да правим, е контрол за спазване на съществуващите мерки. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в Министерство на здравеопазването.

437 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4541 PCR теста. Излекувани са 138 души. Настанените в болница са 1033-ма пациенти, от които 53-ма - в интензивни отделения. 11 души са починали през последното денонощие.

Бежанският център във "Военна рампа" под карантина заради огнище от коронавирус

Към днешна дата в болници с коронавирусна инфекция са хоспитализирани 1033 души. 53 от тях са в интензивни отделения. Няма увеличаване на хоспитализираните пациенти по лечебни заведения, дори има намаление спрямо миналата седмица, увери проф. Ангелов и заяви, че хората трябва да бъдат спокойни.

Наблюдава се увеличаване на медицинския персонал с положителни тестове. От началото на епидемията има 1263 лекари с коронавирус. Активните случаи към днешна дата са 278, на домашно лечение са поставени 229, в лечебни заведения са настанени 43, като 6 от са в интензивни отделения.

Към днешна дата болните деца и ученици са 101. Под карантина са поставени 3268. Общо заболелите учители от детските градини и училища са 133, под карантина са 119. Като пример проф. Костадин Ангелов поясни, че тези цифри означават, че на 1000 паралелки 3 са карантинирани.

От кога личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест?

По отношение на заразените медицински служители към 7 октомври те са 26 служители, обобщи министърът.

В Европа България се нарежда на 24-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Спрямо страните на Балканския полуостров страната ни заема 5-о място по заболеваемост, след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина и Албания и 4-о място по смъртност, след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния.

Лечебните заведения са подготвени за ситуацията, съобщи проф. Асен Балтов, директор на спешния институт "Пирогов". Тестването с PCR тест след 14-дневната карантина ще отпадне, подчерта още той.

Общо потвърдените случаи от началото на пандемията в страната са 22 743, като активните от тях са 6422. Хоспитализирани са 1033. Излекуваните са 15 448.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Дончев надъха националите преди плейофа с Унгария
Антон Дончев надъха националите преди плейофа с Унгария
Гледайте по БНТ1: България - Унгария, плейоф за Евро 2021
Гледайте по БНТ1: България - Унгария, плейоф за Евро 2021