НОВИНИ

От кога личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест?

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 07.10.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Здраве

Българският лекарски съюз днес обсъжда как общопрактикуващите лекари да могат да издават направления за PCR тестове. Темата за "По света и у нас" коментира Гергана Николова, която е личен лекар и участва в заседанието.

За съжаление издаването на направления за тестове няма да стане от утре, днес беше постигнато принципно съгласие на заседание в Министерство на здравеопазването, на лекарския съюз и на НЗОК, че личните лекари ще могат да издават направления, но трябва да бъдат изработени ясни и точни критерии, по които ще се прецени дали на този пациент трябва да се издаде направление или ще се пусне друго изследване, това предстои да се уточни, каза Николова.

Тя разясни, че, когато бъдат създадени тези критерии, трябва да бъде подписан и анекс към Националния рамков договор, който ще легализира правата на личните лекари да издават тези направления.

"По всяка вероятност ще има и лимит на тези направления, но точно заради това е и изработването на клиничните критерии, на точните правила при кой пациент, при какви условия ще трябва да се назначи това изследване", каза личният лекар.

Тя подчерта, че няма да се издават направление за изследване на хора, които искат да пътуват до съседна страна.

"Ще бъде за хора, които имат определена симптоматика, за които ние сме установили и сме съобразили, че спрямо критериите, че трябва да се издаде теста", каза Николова.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Правосъдие за всеки" с протест срещу Гешев
"Правосъдие за всеки" с протест срещу Гешев
Сигнал за насилие над дете в детска градина в Русе
Сигнал за насилие над дете в детска градина в Русе