НОВИНИ

Морето "ври" от паламуд край Царево и Ахтопол

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 07.10.2020
Чете се за: 01:42 мин.
Регионални

Започна риболовният сезон. Рибарите по Южното Черноморие са доволни от силния улов. През последните седмици морето завряло от паламуд, главно край Царево и Ахтопол.

Главно на пристанището в Царево има рибарски лодки. Всяка сутрин там буквално "ври" от риба. Хора отвсякъде идват да си купят от нея директно от лодките.

Първите пасажи на паламуд се появили в края на миналия месец край Царево и така до днес. От ранни зори заливът край морското градче е пълно с рибарски лодки. Не закъсняха и първите, пълни до горе, щайги с прясна риба.

"Само Господ може да каже. Миналата година нямаше риба. Тази година имаме. По-миналата пак имаше, но не много. Всяка година е различно. Водата е по-чиста. Изчисти се морето, няма я вече тази мръсотия. Малко повече найлони има сега от тези, които са торбичките, но течението ги носи надолу. Морската риба е най-хубавата, черноморската. В Средиземно море рибата не струва. В океана горе-долу, там скумрията бива, но нашата риба е най-вкусна в целия свят", каза рибарят Никола Върбанов.

Местните знаят, че всяка сутрин рибарите изкарват прясната си продукция и бързат да си купят риба директно от лодките. За около половин час пълните щайги вече са празни. Остават и хора, за които рибата не стига.

"Прясна, защото знаем от къде е дошла. Имаме доверие на нашите рибари. В момента можем да кажем, че рибата е добра за консумация. Вече е доста едра и може да се ползва и да се приготвя", каза Димо Буковинов, жител на Царево.

-Вие лично как я приготвяте, как я обичате?

"Обикновено пържена риба, но сега може да е прави на трахули, по гръцки. Може и да се запази в хладилник", каза Димо Буковинов.

Паламудът също така е вкусен посолен и маринован, казват рибарите. Не се лови и кога да е. Има си специално паламудено време.

"По принцип рибата се изтегля към брега през нощта и се храни с малките рибки. Отиват и сутринта рано се връщат обратно в морето", каза Кристиян Вълков, рибар.

-Кога е по-добре рано сутрин или късно вечер?

"И двата варианта. Нали ти казвам, тя в морето влиза и после излиза към брега", пояснява Кристиян Вълков.

Затова рибарите ловят с лодки и от брега. Най-сложен е уловът с мрежи.

"Трудно е - 350-400 метра мрежа да се вдигат на ръка. Трудно е", каза Тодор Ставрев, рибар.

-Колко човека са нужни?

Трима, това е екипажът. Трима човека - единият на греблата, единият на тапите, единият на долната яка на мрежата и я вдигат, обясни Тодор Ставрев.

-Сега в силните дни горе-долу колко хващате?

"Хващали сме по 200 по 300. Тук колегите са хващали по 1000, по 2000 риби. Доста", каза Тодор Ставрев.

Рибарите продават улова си за около 10 лв. на килограм. Казват, че сега е моментът за запаси, тъй като до Никулден и зимните празници рибата ще свърши. От другия месец се надяват в мрежите им да има и чернокоп, а по-късно сафрид и лефер.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Армения: Азербайджан започна агресията в Нагорни Карабах
Посланикът на Армения: Азербайджан започна агресията в Нагорни Карабах
Най-горещият гейзер в Европа е в Сапарева баня
Най-горещият гейзер в Европа е в Сапарева баня