НОВИНИ

1000 ученици учат дистанционно от вкъщи, половината по желание на родителите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:27, 07.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Образование
Снимка:

1000 ученици в момента учат дистанционно от вкъщи, като за половината от тях изборът е по желание на родителите им. Останалите са в домашна среда по здравословни причини. Това съобщи за "По света и у нас" зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Министерството е готово да открие Център за дистанционно обучение в София, но засега учениците искат, макар и асинхронно, да учат в своите училища и със своите учители.

Има готовност за отваряне на един Център за електронно обучение на деца от вкъщи

"Имаме готовност за центрове, които да са разпределени в различни точки на страната. Но в момента не се налага, тъй като образователните институции сами се справиха и предоставят това обучение. Те имат и опита от изминалата учебна година, когато всъщност никой нямаше подготовка", коментира Михайлова.

В същото време броят на заболелите ученици и учители продължава да е в пъти по-малък от общия брой за страната. Според статистиката 98 ученици и 138 учители са с COVID-19.

От министерството обаче апелират маршрутите на учениците и учителите да бъдат "училище - у дома" и обратно като се избягват случайни събирания на места, на които не са проверени всички условия.

Все още се водят разговори с Министерството на здравеопазването при 20% заболели едно училище да се затваря, съобщи Таня Михайлова. "Но трябва да се има предвид, когато говорим в проценти, че 20% в едно малко училище е различно спрямо едно голямо училище", поясни тя и уточни, че в момента има само едно училище, което е изцяло под карантина - това в с.Скутаре.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: Много ми се иска годината да продължи присъствено, но това зависи от нашата отговорност. Надявам се, че образователната система ще се справи.

Скандал в русенско училище: Медицинска сестра върна дете без маска

Училищата са длъжни да имат резервни маски в случай, че дете забрави своята вкъщи, заяви още зам.-министърът в коментар на случай от Русе, при който дете е било върнато от вратата на училището.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 112 000 нарушения на трудовото законодателство от началотo на годината
Над 112 000 нарушения на трудовото законодателство от началотo на годината
Русия иска да изпрати микроорганизми на Луната
Русия иска да изпрати микроорганизми на Луната