НОВИНИ

Теди Москов гостува в БНТ навръх 60-тия си юбилей

bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 07.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Култура

Режисьорът Теди Москов празнува днес своя 60-годишен юбилей.

Стефан Москов е един от най-характерните, ярки и отличителни театрални режисьори. Темите, които го вълнуват, са абсурдът и стремежът към свобода. Обича минимализма в театъра или "бедния театър", както самият той го определя.

Преди да поеме професионалния път на театъра, харесва спектаклите на Леон Даниел. Почитател е на италианското кино и неговите класици.

Роден е в София. Майка му Рада Москова е известна детска писателка, поетеса, драматург и сценарист. Баща му д-р Стефан Москов е фониатър на Военния ансамбъл и след това на операта, също така е музикант и композитор.

Теди Москов завършва театрална режисура за куклен театър при проф. Юлия Огнянова. Специализира режисура за драматичен театър в академия "Дарте драматика" в Италия. Той е съосновател и режисьор на първия частен театър "Ла Страда".

Теди Москов твърди, че създава сценариите по възможностите на актьорите си, а те са Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Камен Донев, Валентин Танев, Никола Додов, Тончо Токмакчиев и други. След като играят представлението "Улиците" на празниците на изкуствата Аполония трупата е поканена от БНТ да заснеме телевизионна версия. "Улицата" постепенно се превръща в емблематичните 12 серии телевизионно шоу. Тя е културен феномен и запазена марка на човека в политическия преход към демократична България.

На сцената на Военния театър театралната трупа на "Улицата" играе "Майсторът и Маргарита", "Комедия на слугите", "Одисей", "Фантасмагории" и "Мармалад".

Теди Москов се занимава и с кино. През 2002 г. заснема игралния филм "Рапсодия в бяло", а през 2006 г. документалния "Преводачката на черно бели филми", посветен на дългогодишната преводачка на италиански филми Нели Червенушенва от кино "Одеон".

Други негови представления са "Редки тъпанари", "Коя гад изяде кашкавала" и "Аз обичам, ти обичаш, тя обича". Поставя и "Възгледите на един пън" в Държавен куклен театър Варна.

Навръх рождения си ден режисьорът беше специален гост на предаването на Българската национална телевизия "Култура.БГ".

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият сезон в НХЛ започва през януари догодина
Новият сезон в НХЛ започва през януари догодина
Подарък №1 за ЧРД на Любо Ганев - пълна подкрепа за борда на CEV
Подарък №1 за ЧРД на Любо Ганев - пълна подкрепа за борда на CEV