НОВИНИ

България и САЩ подписаха Пътна карта в областта на отбраната 2020-2030

Александър Марков
от Александър Марков
12:08, 07.10.2020
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

България и Съединените щати подписаха военна "Пътна карта 2020-2030". Това стана на среща между министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и Марк Еспър в Пентагона.

В рамките на Програмата за чуждестранно военно финансиране на Държавния департамент се очаква България да получи 15,4 млн. долара за изграждането на критични способности на въоръжените сили, научи "По света и у нас" от свои дипломатически източници.

С военна церемония и под звуците на химните на САЩ и България започна срещата между вицепремиера Красимир Каракачанов и министъра на отбраната Марк Еспър.

Каракачанов: Пътната карта за военно сътрудничество със САЩ ще подпомогне българските Въоръжени сили

Пътната карта 2020-2030 за сътрудничество в областта на отбраната очертава плановете за модернизация на армията ни и надгражда Споразумението за сътрудничество с Америка от 2006 г.

В нея са заложени пет основни приоритета.

България се ангажира да приведе сътрудничеството си със САЩ в съответствие с целите за способности на НАТО с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността на армията.

Също така - подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната на България: Тази Пътна карта ни дава възможност не само да интензифицираме двустранните си отношения, но тя допринася и за националната отбрана на двете страни. Тя, също така, допринася и за това, НАТО да е способно да се противопостави на вредните намерения на нашите врагове.

Министърът на отбраната Марк Еспър е заявил, че България е страна, която се намира на първа линия по източния фланг на НАТО.

Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ: България играе ключова роля в защитата на източния фланг на НАТО. Ние, разбира се, споделяме много общи интереси в сферата на сигурността, особено по въпроси като сигурността в Черно море, модернизацията на отбраната и двустранното сътрудничество.

Останалите три акцента в Пътната карта са:

Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие на външни заплахи и предизвикателства в морския и въздушния домейн.

Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана, с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания.

САЩ са се ангажирали да подпомогнат България при ангажименти по член Трети от Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, което е комбинация от граждански и военни способности.

Еспър е повдигнал въпроса за разходите за отбрана, отделяни от страните членки в НАТО.

Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ: Насърчавам Вас и останалите членове на НАТО да достигнат 2% от БВП за отбраната и да направят необходимите инвестиции с цел подсилване на капацитета и способностите ви. Но 2% би трябвало да бъде долният праг, а не таванът на разходите за отбрана.

По линия на чуждестранната военна помощ се очаква България да получи от САЩ 15,4 млн. долара. С 8 млн. от тях би трябвало да бъде изграден Център за киберзащита в България и да бъде финансиран също съветник по киберзащита, научи "По света и у нас" от дипломатически източници.

Очаква се още 810 000 щатски долара да бъдат заделени в подкрепа на обучението и оборудването на български вертолетни екипажи за подпомагане на антитерористични операции.

Американското военно министерство се очаква да отпусне повече от 11 млн. долара в подкрепа на сигурността в Черно море. 1,7 милиона - за различни видове обучения.

През последните шест месеца програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ е дарило тестови комплекти и друго оборудване на стойност близо 90 000 долара, за да помогне на България в борбата ѝ с пандемията от COVID-19. А по програмата за хуманитарна помощ - 400 000 долара в различни проекти у нас.

Шест американски изтребителя Ф-16 охраняват българското въздушно пространство, съвместно със своите български колеги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баща и син българи преплаваха Атлантическия океан със собствена лодка
Баща и син българи преплаваха Атлантическия океан със собствена лодка
Димитър Пенев: Продължавам да подкрепям Кирил Десподов
Димитър Пенев: Продължавам да подкрепям Кирил Десподов