НОВИНИ

Петима души са с обвинения след разбиването на групата за рекет и лихварство

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:00, 07.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Пет лица са с повдигнати обвинения след неутрализирането в София на организирана престъпна група, създадена с цел рекет, имотни измами, лихварство. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата и ГДБОП. 13 от задържаните лица са започнали да дават показания срещу петимата обвиняеми в момента, когато са разбрали, че след арестуваните са и ромските барони, известни като Мето и Трайчо.

За всички обвиняеми е постановено задържане за 72 часа с оглед явяване на съд за вземане на мярка "задържане под стража", като днес предстои прокуратурата да внесе искане за тази мярка.

Групата беше разкрита на 5 октомври след акция в столичните квартали "Христо Ботев", "Враждебна", "Левски", "Дружба" и "Димитър Миленков".

Задържаните имат богато криминално минало. Те са осъждани за престъпления против личността - за телесна неприкосновеност, за полова неприкосновеност и закана за убийство.

Арестуваха над 20 души от група за рекет и търговия с наркотици в София

Разследващите органи апелират, ако има потърпевши от престъпната дейност на групата, да подадат сигнал на властите.

И към момента продължават активните дейности по разследването. Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2014 г. до настоящия момент. Извършени са обиски на жилища и автомобили, като са приобщени пари, ценности, наркотици. Конфискувани са три луксозни автомобила.

43 лица са разпитани в качеството на свидетели. Не всички от тях са жертви, част от тях са били свързани с групата. Много от жертвите обаче не желаят да дават показания. Мишените са били различни - и роми, и българи, включително и изпаднали в лошо финансово състояние.

Групата е създадена с користна цел - т.нар. лихварство и изнудване във връзка с тази дейност, както и разпространение на наркотици, имотни измами и набиране на жени с цел проституция.

Групата е работила съвместно и с частни съдебни изпълнители за извършване на имотни измами - придобиване на апартаменти.

Разследващите разполагат и с данни, че групата се е ползвала с "полицейски чадър" от Пето РПУ, което обяснява и страховете на свидетелите да говорят срещу лидерите ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки срещу COVID-19 във Франция, Белгия и Германия
По-строги мерки срещу COVID-19 във Франция, Белгия и Германия
Петр Келнер финализира сделката за bTV до седмица
Петр Келнер финализира сделката за bTV до седмица