НОВИНИ

Експертът Иван Хиновски: "Топлофикация" има най-малка вина за проблема със сметките за парно

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 07.10.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Бизнес

Наближава новият отоплителен сезон, а все още част от абонатите продължават да не разбират и да не получават изравнителните сметки за парно за предходния. Същевременно хората останаха с впечатление, че ще плащат по-малко заради намаляването на цената на газа.

"В целия този сценарий най-малка вина има "Топлофикация-София", коментира в студиото на "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски. Според него дружеството е било вкарано в грешна схема от политиците.

Цял блок остана без изравнителни сметки за парно

В първия ден, в който се е казало, че ще има връщане на пари, енергийни експерти са декларирали в медиите, че връщането ще причини огромен хаос в икономиката. Не само "Топлофикация" е надплатила за природен газ, уточни Хиновски.

"Болшинството потребители на "Топлофикация" си заявяват потребление под реалното потребление. Тези хора знаят много добре, че трябва да доплащат."

Според Хиновски в момента имаме уникален сценарий, в който за четири месеца има четири различни цени на газа, четири месеца с различни цени на топлинната енергия и това се е насложило с изравнителните сметки.

Получиха се сигнали от хора, които не ползват парно, през апартаментите им минават тръби и се оказва, че трябва да платят стотици левове.

"Топлофикация София": По-малко от 1% са жалбите за изравнителните сметки

Енергийният експерт обясни, че минаването на тръби през апартамента е вид ползване на енергия. Те са отоплителен уред.

"Имайте предвид, че много голяма част от тези хора нямат включено отопление официално, а вътре в тях 18-20 градуса е температурата", каза Хиновски.

Според него проблемът с изравнителните сметки е бил политически. Грешката на "Топлофикация" е, че е започнала да връща пари преди да се излезли изравнителните сметки.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По следите на козите - как животните се озоваха в асансьора на жилищен блок
По следите на козите - как животните се озоваха в асансьора на жилищен блок
БЧК започна раздаването на хранителни помощи
БЧК започна раздаването на хранителни помощи