НОВИНИ

Детските надбавки за всички: Да отпадне ли подоходният критерий?

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 07.10.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Социалният министър Деница Сачева потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест. Тя очаква в проекта на бюджета за догодина да залегне универсална месечна добавка за всички семейства с деца. Трябва ли да отпадне подоходният критерий - темата в "Денят започва" коментираха Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика и Мариана Писарска от Национална мрежа за децата.

Според Георги Вулджев темата за детските надбавки в настоящия момент може да има две съображения – едното е чисто принципно как трябва да функционира този тип социална помощ, и другото, с оглед на кризата, дали сме в позиция да си позволим такава политика.

Детски надбавки: За всички семейства, независимо от доходите?

"В момента от кризисна гледна точка това не изглежда мярка, която би трябвало да е приоритет, с оглед на това, че има по-съществени проблеми. Доходите на българите падат, но има политики, които много по-ефективно биха могли да ги подкрепят в това отношение.

За мен по-важен е принципният казус, когато говорим за такива политики, защото детските надбавки са целева социална помощ, която на теория има за цел да подпомогне бедните семейства, тези, които са в затруднено положение, да отглеждат деца.

Няма особен смисъл да даваме надбавки на семейства с високи доходи. В България има около 130 000 души, по данни на Министерство на финансите, които получават заплати над 3000 лв. Социалните помощи трябва да се приоритизират и да отидат към хората, които наистина се нуждаят от тях, а не да се раздават на калпак", смята експертът.

"Всички деца и техните семейства трябва да бъдат в центъра на политиките на държавата. Национална мрежа за децата от години подкрепя идеята за визия за семейната политика, каквато ще обхваща всички сектори. И на нас тази мярка ни изглежда странно на фона на процесите, които се случват в държавата - или поне не достатъчно обоснована", обясни Мариана Писарска от Националната мрежа за децата.

Някои родители, които не получават такива надбавки, биха получили морално удовлетворение, но в същото време може би това ще доведе до задълбочаване на социално-икономическите неравенства, посочи Писарска. Според нея сумата от 40 лева на дете практически не би достигнала на за нищо.

Вижте цялата дискусия за детските надбавки във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яйца и протести, медии и цензура - дискутират Валерия Велева и Борислав Зюмбюлев
Яйца и протести, медии и цензура - дискутират Валерия Велева и Борислав Зюмбюлев
Защо в Балчик наложиха забрана за 5G мрежа?
Защо в Балчик наложиха забрана за 5G мрежа?