НОВИНИ

Изложба на мандали в Русе по повод 70 години дипломация с Монголия

bnt avatar logo
от БНТ
06:34, 07.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

В Русе гостува пътуващата изложба "Мандала – храмът на тайнствената тантра". Тя се показва за пръв в страната ни и е по повод на 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Монголия.

През октомври се навършват две години от подписването на меморандум за побратимяване между Област Русе и монголската провинция Баянхонгор. Затова изложбата на мандали - различни образи на Буда гостува първо в крайдунавския град и е по инициатива на почетния консул на Монголия в Русе професор Камен Милков.

Проф. д-р Камен Милков, почетен консул на Монголия: Изложбата пътува не по-малко от две години и за пръв път се изнасят такива репродукции на платна, които се намират в Чойжин Лама – музей-храм, който съхранява артефакти от 17-18 век. Можем да видим дървени фигурки, които са също на техни богове, които са доста стари – на повече от 200 години.

Бямбаа Дашдорж: Огромно значение имат за монголския народ – и духовно, и културно, и исторически смисъл. Монголците обичат да посещават музея Чойжин Лама и да се помолят на боговете.

Русе и Улан Батор имат споразумение български специалисти да работят в Монголия, а у нас монголци да практикуват източна медицина.

Проф. д-р Камен Милков, почетен консул на Монголия: Ние залагаме взаимоотношения както в културната сфера, така и в търговските отношения. През миналата година русенска фирма успя да осъществи проект и да реализира съоръжения – иновационна технология, която беше пусната в експлоатация в Монголия. Така че аз се надявам тези взаимоотношения и контакти да стават все по-чести.

Изложбата, посветена на 70 години дипломатически отношения между България и Монголия, ще остане в русенската художествена галерия до 11 октомври, а след това ще бъде представена и в София.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мизерия и боклуци между Атия и Созопол
Мизерия и боклуци между Атия и Созопол
Трюдо получи вот на доверие от канадския парламент
Трюдо получи вот на доверие от канадския парламент