НОВИНИ

Общинският съвет на Балчик наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежа

bnt avatar logo
от БНТ
22:04, 06.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Регионални

Общинският съвет на Балчик наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежа на територията на морската община. Парадоксалното в случая е, че нито един оператор не е изявил инвестиционни намерения в тази посока, но в местния парламент е внесена гражданска подписка от 183-ма души, които настояват въвеждането на новата технология да бъде спряно.

На последното заседание на ОбС 11 от присъстващите 17 съветници гласуват забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни клетъчни мрежи от пето поколение и съоръжения към същите за период от 1 година. Според основния защитник на мораториума, главната причина за налагането му е неизвестността.

"За мен тази нова технология не е безспорно доказано, че е безопасна. След като не е безспорно доказано, че е безопасна, аз предпочитам да заема една предпазлива позиция. Законът казва, че който пуска на пазара стока или услуга, е длъжен да докаже, че тя е безопасна", каза Илиян Станоев, общински съветник.

Според него след като има дискусия по темата в световен мащаб, е достатъчно основание да се гласува временна забрана.

"Т.е. да дам време на експертите и институциите да се произнесат и да кажат дали това е безопасно или не е безопасно. Това е едно от основанията ми. Аз не съм специалист", каза Илиян Станоев, общински съветник.
Част от съветниците са възприели предложението за мораториума, като шега.

"Напротив, ако си бяха направили труда някои от моите колеги да почетат малко, щяха да разберат, че това е следващо поколение 5G телекомуникационна услуга, която надгражда предходната 4G и на практика тя използва същите честоти и не е пагубна върху здравето на хората", каза Атанас Атанасов, общински съветник.

"Утре могат да се появят хора, които да са против антибиотиците, против пестицидите, против и това слънцето, дето грее - то ни облъчва. Всъщност това е най-облъчващият ни обект в момента - не знам какво можем да направим в тая посока", каза Симеон Господинов, общински съветник.

Двамата споделят, че с мораториума се спъва развитието на града и те ще настояват това да бъде коригирано.

Автор: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Над 55% от хората мислят, че еврофондовете раждат злоупотреби
"Референдум": Над 55% от хората мислят, че еврофондовете раждат злоупотреби
На 7 октомври отбелязваме Световния ден на достоен труд
На 7 октомври отбелязваме Световния ден на достоен труд