НОВИНИ

Представят "Африканката" на Старозагорската опера в Зала 1 на НДК

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:50, 06.10.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Култура

Софийската публика за първи път ще види операта "Африканката" от Джакомо Майербер. Постановката е в режисьорската версия на Вера Немирова, която я реализира на сцената на Дойче опера в Берлин. Старозагорската опера поема предизвикателството да е първата българска трупа, която поставя на своята сцена това амбициозно заглавие и тази вечер ще го покаже в Зала 1 на НДК.

Няколко са причините да е толкова специален този спектакъл. На първо място голямата френска опера е голяма хапка дори за най-големите световни театри. Изисква прецизно музициране, изисква букет от първокачествени певци, изисква издръжливост, защото операта "Африканката" трае повече от три часа. Втората причина тази постановка да е толкова специална е режисьорският прочит на Вера Немирова. Историята разказва през музиката за епохата на Големите географски открития и конкретно съдбата на португалския мореплавател Васко да Гама.

Преплетени са темите за политика, за сблъсъка на личната съдба с интереса на обществото, за толерантността към чужденеца. Това, която прави Вера Немирова толкова голям режисьор, е умението й да преведе оперната партитура на езика на съвременния зрител. Постановката на тази опера е буквално построена като една новинарска емисия - има дебати в парламент, има международен конфликт, има мигранти и има дори ВИП сватба. През тези обичайни за съвременния човек неща Вера Немирова всъщност прави своя прочит на вечни теми като любовта, духовното израстване на личността и саможертвата.

"Африканката" също в световен мащаб е рядко изпълнявана опера и заради това, че такъв спектакъл в България не е виждан и заради това просто много се надявам публиката да оцени по достойнство това, което смятаме да покажем тази вечер. Наистина Вера Немирова там е оставила част от себе си, в най-хубавия смисъл на думата. И наистина е една вълшебна приказка, която си заслужава да бъде видяна от всички почитатели на това изкуство", каза Даниела Дякова - мецосопрано.

Българската обстановка на "Африканката" прави страната ни част от тенденциите от световните оперни сцени, защото Европа преживява един Ренесанс на интереса към оперите на Майербер и е радостно, че една такава опера намира място и в родния културен афиш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танева: 10% от бюджета на ПРСР ще бъдат отделени за прилагането на подхода ЛИДЕР
Танева: 10% от бюджета на ПРСР ще бъдат отделени за прилагането на подхода ЛИДЕР
Портрети на големи български художници в галерия "Оборище 5"
Портрети на големи български художници в галерия "Оборище 5"