НОВИНИ

Тръмп към американците: Не се страхувайте от коронавируса. Завръщаме се

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:16, 06.10.2020
Чете се за: 01:33 мин.
САЩ

С многократен призив към американците да не се страхуват от коронавируса и с театрално махане на маската - Доналд Тръмп беше изписан от болница.

Американският президент ще продължи лечението си в Белия дом, но информацията около здравословното му състояние остава противоречива. Самият той написа в Туитър, че не е се е чувствал по-добре през изминалите 20 години. Лекари, обаче, са категорични, че още не е оздравял.

Победоносното завръщане на Доналд Тръмп. Това показва видеото, което сам качи в Туитър с посланието - президентът е здрав и по-силен от всякога.



След като с размах свали маската си, Тръмп се обърна към гражданите:

В началото не се чувствах добре, но ето, че два дни по-късно излязох от болницата. От много време не съм се чувствал по-добре. По-добре съм, отколкото преди 20 години. Не позволявайте на вируса да доминира в живота ви. Не гo допускайте. Ние сме най-великата държава в света! Завръщаме се! Връщаме се на работа. Ще бъдем на първа линия. Като ваш лидер бях длъжен да го направя. Знам, че е опасно, но трябваше. Заставам отпред! Водя! Никой друг не би направил това! Може би имам имунитет, знам ли...

Само три дни след като беше съобщено, че е заразен с COVID-19, Тръмп може и да е изписан, но личният му лекар многократно отказа да отговори кога последно му е правен PCR тест и дали има отрицателен такъв. Медиците, лекували 74-годишния президент не разкриват и дали е развил пневмония, каквито съмнения се появиха предвид силните лекарства, които са му давани. Според лекар от болницата, в която беше Тръмп, той още е заразен.

"В общия случай пациентът спира да бъде заразен около 10 дни, след първоначалните симптоми. Това важи в случай, че няма температура. Очевидно той все още е заразен и ако смята да бъде около хора, трябва да постъпи отговорно и да носи маска", каза пулмологът д-р Роджър Сехълт.

Продължават и критиките срещу близките контакти между Тръмп и екипа му, както вчера на разходката с автомобил, така и днес, когато той остана без маска в Белия дом.

"Няма доктор, който да поощри подобни разходки. Той трябва да стои в изолация. Не мога да повярвам, че е изложил на риск екипа си. Понякога, когато пациентите получават такава висока доза стероиди, каквато той, се стига до странични ефекти, засягащи психическото им здраве и замъгляване на преценката. Не си на себе си", категорична е д-р Естер Чу от медицински университет в Орегон.

Най-малко 12 души от най-близкия кръг на президента са заразени. Вицепрезидентът Майк Пенс не е сред тях, но въпреки това плексигласова преграда ще разделя него и кандидатката на демократите Камала Харис по време на утрешния им дебат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измерват дистанционно вредните емисии, които отделят колите в София
Измерват дистанционно вредните емисии, които отделят колите в София
Министър Каракачанов се среща с военния министър на САЩ в Пентагона
Министър Каракачанов се среща с военния министър на САЩ в Пентагона