НОВИНИ

След дебата за България в ЕП: Кой ще подкрепи резолюцията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:34, 06.10.2020
Чете се за: 03:45 мин.
Европа

БСП е против текстове в резолюцията за ситуацията в България, която трябва да се гласува от европарламента в четвъртък. Корнелия Нинова заяви, че партията няма да подкрепи тестовете с препоръки да се ратифицира Истанбулската конвенция.

Затова тя ще предложи на левите евродепутати, независимо че документът е иницииран от Елена Йончева, да подкрепят само текстовете за върховенство на закона, борба с корупцията и свободата.

Евродепутатите имаха право да внасят изменения до снощи. Утре те ще гласуват всички предложения за изменения поотделно, а в четвъртък е окончателното гласуване.

Очаква се резолюцията да бъде подкрепена от по-голямата част от социалистите, либералите, крайната левица и зелените, а срещу нея да гласуват повечето евродепутати от ЕНП и европейските консерватори и реформисти. Резолюцията беше предшествана от дебат в европарламента снощи за върховенството на закона и основните права у нас.

В близо едночасов минутен дебат, съпроводен с технически проблеми, се чуха полюсни позиции. Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер подкрепи Бойко Борисов и правителството.

"Бойко Борисов ръководи едно проевропейско правителство - той проправи пътя към еврото и винаги е подкрепял Механизма за върховенството на закона. Борисов иска такъв механизъм. Така че в България не всичко е перфектно, пред българското правителство стоят още много задачи, но страната върви по правилния път. Смяна на правителството не се постига с демонстрации, а избори. Редовните избори в България са през март догодина, тогава избирателите могат да изразят волята си", каза Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП в ЕП.

Думите на Вебер предизвикаха критичната реакция на румънската евродепутатка от "Обнови Европа" Рамона Стругару.

"Големи имена сред някои от политическите семейства тук подкрепиха господин Борисов и екипа му и искам само да ви попитам - знаете ли кого подкрепяте? Защото подкрепяте една внимателно оплетена мрежа от хора, които са обект на сериозни обвинения за корупция, пране на пари и измама с европейски пари", каза Рамона Стругару, евродепутат от групата на "Обнови Европа".

Според Елена Йончева от БСП резолюцията на Европарламента за България е изключително важна.

"Днес гласът на българските граждани вече се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който призовава за незабавно връщане на принципите на върховенството на закона и демокрацията в страната", каза Елена Йончева - евродепутат от БСП/ Група на социалистите и
демократите.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова отново заяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да работи заедно с новия механизъм за върховенството на закона.

"Както казах и в началото, ние ще продължим да работим по Механизма за сътрудничество и проверка, защото все още има много неизпълнени неща", каза Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия.

Механизмът може да бъде прекратен - записа в последния мониторингов доклад Комисията "Юнкер". За това обаче е необходима положителна оценка на Европейския парламент и Европейския съвет. Европарламентът подкрепи отпадането, но Съветът все още не е.

"Преди да вземе окончателното решение за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка в България, Европейската комисия ще вземе под внимание наблюденията на Европейския парламент и на Съвета. Би било твърде рано сега да ви дам точна дата кога ще стане това", каза Вера Йоурова - зам.-председател на Европейската комисия.

Днес дебатът отзвуча и в България. Арман Бабикян коментира, че в залата в Брюксел се е чуло това, което се говори по площадите у нас.

"Никой не бива да очаква, че Брюксел ще дойде и ще уволни Бойко Борисов вместо българите. Това няма как да стане", каза Арман Бабикян - Отровното трио.

Заместник - министърът на външните работи Георг Георгиев смята, че по време на дебатите България е била изключително добре представена.

"Онова, което се опитаха да ни спретнат вчера, претърпя фиаско. Така както и всяка друга грозна инициатива, която тече вече своеобразна коалиция ще предприеме в бъдеще", каза Георг Георгиев, председател на Младежки ГЕРБ, зам.-министър на външните работи.

След дебата Европейският парламент трябва да гласува резолюция за ситуацията в България. Тя обаче не се приема едностранно от БСП, въпреки че единият от инициаторите за нея е Елена Йончева.

Според Корнелия Нинова резолюцията е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в нея има смущаващи препоръки България да ратифицира Истанбулската конвенция. Затова Нинова ще предложи на левите евродепутати да подкрепят текстовете за върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстовете за Истанбулската конвенция. Във връзка с текстовете, свързани с Истанбулската конвенция и със забранената у нас "ОМО Илинден -ПИРИН", Георг Георгиев заяви, че българската държава има добре известна официална позиция.

В проекторезолюцията свързани с регистрацията на ОМО Илинден и с Инстанбулската конвенция, Георгиев каза, че българската държава има официална позиция и тя е добре известна.

Евродепутатите имаха право да внасят предложения за изменения по текста на резолюцията до снощи. Утре те ще гласуват всички предложенията за изменения по отделно, а в четвъртък е окончателното гласуване на текста.

Очаква се резолюцията да бъде подкрепена от по-голямата част от социалистите, либералите, крайната левица и зелените, а срещу нея да гласуват повечето евродепутати от ЕНП и европейските консерватори и реформисти.

"В залата се чуха много неприятни неща за България, в залата се чу това, което говорят площадите за България и това беше важно да се случи. Никой не бива да очаква, че Брюксел ще дойде и ще уволни Бойко Борисов вместо българите . Това няма как да стане и така е нормално да бъде", каза Арман Бабикян от "Отровното трио".

Председателят на младежкото ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев коментира, че по време на дебатите в ЕП България е била изключително добре представена въпреки опитите на нова коалиция между десни като "Да, България" и левите да очернят името на страната ни.

"Очевидно целта на всички тези хора е България да бъде унижена, обругана, да се покаже в най-лошата възможна светлина, манипулирано и да се направят едни заключения, които няма как нито да бъдат истина, нито пък как да бъдат приети от нашите международни партньори. Онова, което се опитаха да ни спретнат вчера, претърпя фиаско. Така, както и всяка друга грозна инициатива, която тече вече своеобразна коалиция. ще предприеме в бъдеще", каза Георг Георгиев, председател на Младежки ГЕРБ, зам.-мин. на външните работи.

По темата за текстове в проекторезолюцията свързани с регистрацията на ОМО - Илинден и с Инстанбулската конвенция, Георгиев каза, че българската държава има официална позиция, която е добре известна и не е податлива на каквато и да е манипулация.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова резолюцията за България е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в нея има смущаващи текстове и препоръки България да ратифицира Истанбулската конвенция. Затова Нинова ще предложи на левите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете за върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстовете за Истанбулската конвенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще решат ли проблема с недостига на места в детските градини новите критерии за класиране?
Ще решат ли проблема с недостига на места в детските градини новите критерии за класиране?
Проф. Никола Владов: Лекарското съсловие показа, че на него може да се разчита
Проф. Никола Владов: Лекарското съсловие показа, че на него може да се разчита