НОВИНИ

Журналистът Димитър Кенаров сезира прокуратурата за полицейско насилие

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:37, 06.10.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Журналистът Димитър Кенаров сезира прокуратурата за полицейско насилие в нощта на 2 септември. Той сигнализира, че е бил задържан и бит докато изпълнява служебните си задължения, отразявайки националния протест.

"Бях притискан, ритан в главата и след това държан с часове с белезници на паважа преди да бъда отведен в Пето управление. Вече се чувствам по-добре, все още ребрата леко ме болят. Те минават бавно", припомни журналистът.

МВР все още не е готова с вътрешната проверка на случая, стана ясно от изказване на вътрешния министър Христо Терзийски в Хитрино.

"Едва на 23-ти чрез негов адвокат бяха входирани негови обяснения чрез интернет. Така че нашата проверка продължава. Не са предоставени някакви медицински документи за нанесени телесни повреди, но ние продължаваме проверката", заяви министърът.

Според Кенаров обаче има неглижиране на случая. "Един месец не е малко време да се установят определени факти", смята той.

След внасянето на сигнала журналистът и адвокатът му очакват да се установят полицаите, които са участвали в задържането, но и хората, които планирали и контролирали цялата операция.

"Те няма как да останат анонимни, те са имали определени задължения и ще поискаме да се потърси отговорност и от тях", каза Стоян Мадин - адвокат на Кенаров. "Идеята е, че човек се идентифицира и ти не знаеш как да действаш. За мен говори за липса на професионализъм на първо място", допълни журналистът.

Според Кенаров конкретният казус поставя въпроса и за журналистическата свобода и правата на репортерите, които отразяват събития от този тип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви екзотични растения се отглеждат в оранжерията на Аграрния университет в Пловдив?
Какви екзотични растения се отглеждат в оранжерията на Аграрния университет в Пловдив?
Истина или лъжа? Доналд Тръмп за коронавируса
Истина или лъжа? Доналд Тръмп за коронавируса