НОВИНИ

Расте напрежението в БСП след обвиненията на Елена Йончева към Корнелия Нинова

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:00, 06.10.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Политика
Снимка: Архив

Расте напрежението в БСП след обвиненията на евродепутата Елена Йончева към лидера Корнелия Нинова, че не води реална борба с корупцията в страната.

В знак на несъгласие общинските председатели на БСП в област Хасково свалиха политическото си доверие от Елена Йончева. Светлана Шаренкова, която е член на Националния съвет, пък я обвини в нелоялност към партията, която я издигна за евродепутат. Самата Йончева недоумява как е възможно, заради критика към лидера да се стига до такива реакции.

Елена Йончева разкри в публичното пространство, че през юли 2018 г. Корнелия Нинова я предупредила, че прокуратурата ще заведе дело срещу нея за пране на пари, ако не се откаже от разследването за връзка на премиера Борисов с "къщата в Барселона". Приела думите ѝ като опит да я предпази.

Общинските председатели на БСП в Област Хасково свалиха доверието си от Елена Йончева

Пред някои медии Корнелия Нинова отрече твърдението. Йончева продължи, че е очаквала политическа подкрепа от лидера на БСП за сигналите си срещу Борисов, но не получила такава. Ядосани на думите на Йончева социалистите от Хасково, района откъдето тя беше издигната за депутат, свалиха политическото си доверие от нея. Напомниха, че са били плътно зад Йончева, когато тя публично е говорила за проблемите с оградата по границата, с водата в Хасково, за скандала "кумгейт".

Камен Тодоров, председател на БСП-Хасково, член на Националния съвет: Темата корупция е тема на всички социалисти и на цялата БСП, а не само и единствено на г-жа Йончева, като важно е да подчертаем, че тя е получила и морална и материална подкрепа във всички свои действия до момента.

Елена Йончева е изненадана, че политическото доверие от нея се сваля в момент, когато в Европарламента се проведе дебат за върховенството на правото в България. Дебат, за който тя активно е настоявала да се проведе.

Елена Йончева, евродепутат от БСП: Не знаех, че за остра критика към лидер на политическа партия може да се снеме политическо доверие. Това за мен е изненада. Аз не искам да го свързвам с нищо, просто не искам да участвам в тези интриги или какво и да е. Просто си върша работата тук в ЕП.

Шаренкова: Процесите в БСП са по посока промяна. Нинова стана истински лидер

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Светлана Шаренкова напомни, че Нинова сама е лансирала Йончева в редиците на БСП и не приема критиките й към лидера.

Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП: Има неразбиране от страна на Елена Йончева по отношение на политиката в България и има една нелоялност в някаква степен по отношение на партията, която я е издигнала.

По думите на Шаренкова Нинова винаги е заставала срещу корупционните модели на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70 семейства в риск ще получат помощ по програма "Ирис"
70 семейства в риск ще получат помощ по програма "Ирис"
Инстаграм започва да крие "вредни" коментари
Инстаграм започва да крие "вредни" коментари