НОВИНИ

Назначават международни експертизи за оценка на колекцията на Божков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:48, 06.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Приключили са обиска и изземването на предмети, които имат белези на движими културни ценности от музея и офисите на обвиняемия Васил Божков. От прокуратурата съобщиха, че над 6000 са предметите, които не са регистрирани.

Имат съмнение, че стойността на законно притежаваните артефакти е умишлено занижена.

Според прокуратурата голямата част от предмети били съхранявани в сутерена и подпокривното пространство на сградата. Твърди се, че повечето били държани при условия, които не отговарят на стандартите и правилата. Били в кутии, кашони, найлонови торби и в насипно състояние. Върху много от опаковките им имало ръкописни надписи с наименования на георграфски области от страната ни. Това води прокуратурата до предположението, че може да са добити незаконно от иманяри.

Действията на прокуратурата по изземването на предметите от музея на обвиняемия Васил Божков са започнали в края на януари с разрешение на Специализирания наказателен съд.

Първоначално са огледани и заснети всички помещения и намиращите се в тях предмети. От прокуратурата твърдят, че това е станало в присъствието на поемни лица и управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ".

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Намерените и иззети предмети, притежаващи признаци на движими културни ценности са общо 6778 бр., а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция от едва 212 артефакта, т.е. прокуратурата счита, че останалите 6566 бр. намерени предмети са незаконно притежавани от обвиняемия.

От прокуратурата твърдят, че през цялото време действията им са били в присъствието на служители на фондация "Тракия", които единствени имали ключове от помещенията, в които е разположен музея. Присъствали са и упълномощени от фондацията юристи.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, е бил предявен и подписан от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондацията.

Съдебно-археологическа експертиза с участието на екип от международни експерти ще установява произхода, историческата и културната стойност на всеки един от нерегистираните предмети, които са открити от разследващите.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Налице са данни, че културно-историческата оценка на регистрираните от обвиняемия Васил Божков 212 броя предмети, е умишлено занижена. Същите са били оценени като движими паметници на културата, които не представляват национално богатство.

От прокуратурата и за тях ще назначат експертиза, отново от международни експерти. Те ще трябва да изяснят актуалната стойност на тези предмети, както да дадат и културно-историческа оценка за тях. Ако се докаже тезата, че има умишлено занижаване на стойността и значението им, те ще бъдат обявени за публична държавна собственост.

Във Фейсбук обвиняемият Васил Божков коментира, че национализацията на колекцията му в полза на държавата би нарушило българските и международните закони.

"Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата. Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българския народ от колекцията заради лични ползи", пише Божков.

Колекцията може да бъде обявена за публична държавна собственост, ако се докаже, че е предмет на престъпление. Припомняме, че с Решение номер 7, по Конституционно дело 11 от 2009 година беше обявено за противоконституционно задължителното регистриране на движимите културни ценности чрез представяне на официален документи. Причината е, че много хора притежават такива предмети наследени от техните родители и прародители и няма как да имат официален документ за тях. От друга страна пък иманярството у нас процъфтява вече няколко десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дилър и собственик на малка плантация с марихуана са задържани в Стамболийски
Дилър и собственик на малка плантация с марихуана са задържани в Стамболийски
Любимец на УЕФА ще ръководи плейофа с Унгария
Любимец на УЕФА ще ръководи плейофа с Унгария