НОВИНИ

ЕП ще гласува резолюцията за България в четвъртък

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:04, 06.10.2020
Чете се за: 01:45 мин.
По света

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел ще представят днес в Европарламента резултатите от последната среща на върха на европейските лидери.

Европейският парламент дебатира снощи върховенството на закона и основните права в България. Очаква се в четвъртък евродепутатите да гласуват резолюция по темата.

Технически проблеми с микрофоните съпътстваха дебата за върховенството на закона в България, което обаче не попречи на размяната на остри реплики в залата.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер защити Бойко Борисов и правителството.

Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП в ЕНП: Бойко Борисов ръководи едно проевропейско правителство - той проправи пътя към еврото и винаги е подкрепял Механизма за върховенството на закона. Борисов иска такъв механизъм. Така че, в България не всичко е перфектно, пред българското правителство стоят още много задачи, но страната върви по правилния път.

Критиките към България дойдоха от групата на социалистите и демократите, на либералите, зелените и крайната левица в Европа.

Елена Йончева - евродепутат от БСП/ Група на социалистите и демократите: Днес гласът на българските граждани вече се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който призовава за незабавно връщане на принципите на върховенството на закона и демокрацията в страната.

Румънката Рамона Стругару заяви, че в България се потъпкват върховенството на закона, демокрацията и европейските ценности.

Рамона Стругару, евродепутат от групата на Обнови Европа: Големи имена сред някои от политическите семейства тук подкрепиха г-н Борисов и екипа му и искам само да ви попитам - знаете ли кого подкрепяте? Защото подкрепяте една внимателно оплетена мрежа от хора, които са обект на сериозни обвинения за корупция, пране на пари и измама с европейски средства. И една система, която потъпква върховенството на закона, демокрацията и европейските ценности. Виждала съм как полицията влачи жени и снимки на деца, напръскани със сълзотворен спрей. Това ли е защита? Сигурни ли сте, че това искате да подкрепите?

Ирландката от крайната левица Клеър Дейли попита ЕНП защо евродепутът Радан Кънев не е получил възможност да се изкаже по време на дебата. Зеленият германски евродепутат Даниел Фройд призова за спиране на европейското финансиране за страната, за да не отиват евросредствата в ръцете на корумпирани политици.

Еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндърс представиха позицията на Еврокомисията и изводите от доклада за върховенството на закона в държавите членки.

Йоурова отново подчерта, че Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да работи.

Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия: Както казах и в началото, ние ще продължим да работим по Механизма за сътрудничество и проверка, защото все още има много неизпълнени неща. Никога не е ставало дума просто за отмятане на задачите. Искаме да видим резултатите и устойчив ефект в българското правосъдие, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Преди дебата за България през сградата на Европарламента в Брюксел имаше два протеста, организирани от "Да, България" и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио".

Днес председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел ще осведомят депутатите за резултатите от последната среща на върха, на който беше взето решение за налагане на санкции срещу Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ферарио Спасов вече не е треньор на Ботев (Пловдив)
Ферарио Спасов вече не е треньор на Ботев (Пловдив)
Кареньо Буста срещу Джокович в битка за 1/2-финалите на "Ролан Гарос"
Кареньо Буста срещу Джокович в битка за 1/2-финалите на "Ролан Гарос"