НОВИНИ

Европейските лидери се разбраха за санкции срещу Беларус

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:18, 02.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Лидерите държавите от ЕС постигнаха съгласие за налагането на санкции срещу Беларус и призоваха Турция да започне мирен диалог с Гърция и Кипър за разрешаване на конфликта в Средиземно море, свързан със сондажите за нефт и газ, които Анкара извърши във водите на двете държави.

В срещата на върха в Брюксел, която продължава и днес, участва и българският премиер Бойко Борисов. Днес тя продължава, като основна тема ще бъде укрепване на единния пазар и ускоряване на цифровата трансформация.

По-рано премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на Европейската народна партия Доналд Туск.

Премиерът коментира и какви са акцентите в предстоящите разговори днес.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ще дебатираме равнопоставеността ни в търговските отношения, включително с Китай, но темата, за която много благодаря на Съвета, че ще разгледа, е общите и автономни решения на ЕС относно COVID-19. Аз продължавам да считам, че ние относно цялостното медицинско оборудване, включително ваксини, лекарства и разбира се болнично, трябва да бъдем абсолютно автономни като Европейски съюз от вноса от трети държави, още повече ако имаме по-трудни дипломатически отношения с тях. В това отношение България е готова да се включи с това, което реорганизира като своя продукция - защитни облекла, маски, шлемове, респиратори и всичко останало.

Александър Лукашенко засега не е сред лицата, на които Европейският съюз ще наложи санкции, но според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел списъкът може и да се промени.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Решихме да наложим санкциите, за които бяхме взели решение преди няколко седмици. Това е ясно послание. И означава, че утре, с писмена процедура, ще бъдат наложени санкции на Беларус. Знаете, че става дума за списък с 40 имена. Убедени сме, че народът на Беларус има правото да определя собственото си бъдеще. Нашето намерение е да продължим с усилията в посока подкрепа на важни ценности като свободата на медиите, свободата на словото и гражданското общество.

На срещата на върха, продължила до късно през нощта, европейските лидери обещаха на Турция сътрудничество в областта на миграцията и митническите отношения, ако прекрати незаконните си действията спрямо Гърция и Кипър.

Кипър беше единствената държава, която спираше санкциите срещу Беларус с искане те да бъдат обвързани и налагането на санкции срещу Турция заради сондажите за нефт и газ в Средиземно море.

Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК: Искаме позитивни и конструктивни отношения с Турция. Това ще бъде от много голям интерес и за Анкара, но ще сработи само ако провокациите и натискът бъдат бъдат прекратени. Ето защо очакваме от тук нататък Турция да се въздържа от едностранни действия. В случай, че те се повторят от страна на Анкара, Европейският съюз ще използва всички налични инструменти и възможности. Разполагаме с инструментариум, който може да се приложи веднага, но не това е целта ни. Ние искаме и бихме предпочели да работим по нови, дългосрочни отношения между ЕС и Турция.

Държавните и правителствените ръководители призоваха Русия да започне безпристрастно международно разследване на отравянето на Алексей Навални, а Армения и Азербайджан незабавно да прекратят огъня и да разрешат конфликта на масата за преговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят офертите за нови машини за пехотата
Отварят офертите за нови машини за пехотата
Трима министри ще бъдат изслушани на парламентарен контрол
Трима министри ще бъдат изслушани на парламентарен контрол