НОВИНИ

Строги мерки в бежанския център в Харманли, 34-ма мигранти са под карантина

bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 01.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Строги противоепидемични мерки са въведени в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

34 мигранти са настанени в пригодената за изолатор сграда, където са поставени под карантина. 391 са настанените мигранти в момента в приемателния център в Харманли, който е от отворен тип. В него могат да живеят около 4000 души.

Заради противоепидемичните мерки достъпът в центъра е ограничен, а всички, които влизат, минават през този дезинфектант.

Значително са се увеличили търсещите закрила мигранти, настанени през последните месеци, през март те бяха едва около 100. Според властите увеличен миграционен натиск се наблюдава през пролетта и лятото.

"Още при приемането им се правят бързи PCR тестове и се подлагат на 14-дневна карантина при нас. Като ежедневно, включително в празнични и почивни дни, се следи тяхното здравословно състояние от екип", заяви директорът на центъра Славчо Янев.

В центъра е обособен изолатор, в който под карантина се поставят всички новонастанени. В момента те са 34. Случаите на коронавирус през последния месец и половина са 4, като вече са излекувани.

Строгите мерки не спират социалния живот. Днес приключва традиционната инициатива на Международната организация по миграция и Община Харманли - Графити фест. В подготовката на това вече традиционно събитие участват и хората от центъра. Вътре има и мероприятия за настанените деца.

Графити артисти за четвърта поредна година рисуват по оградата на центъра. Фестът запали и децата от Харманли. Петокласници от ОУ "Иван Вазов" също оставиха свои графити на оградата.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златни резерви пратиха Лудогрец за поредна година в групите на Лига Европа
Златни резерви пратиха Лудогрец за поредна година в групите на Лига Европа
ЕП отчита влошаване на принципите на правовата държава в България
ЕП отчита влошаване на принципите на правовата държава в България