НОВИНИ

Премиер-солистът на Виенската опера открива балетния сезон в Стара Загора

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:54, 01.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

В международния ден на музиката, старозагорската опера открива балетния си сезон. Събитието е много специално заради звездното гостуване на премиер-солистът на Виенската опера Денис Черевичко. Той ще изпълни една от коронните си роли - тази на Базил в балета "Дон Кихот".

Той става любимец на балетната публика у нас още преди 8 години, когато печели златен медал от балетния конкурс във Варна. Сега българската публика има шанс да го види за втори път и в цял балетен спектакъл.

Миналата година Денис Черевичко танцува в Лебедово езиро, а сега е отново в Стара Загора за откриването на балетния сезон. Радва се, че вижда отново българските си колеги след седем месеца без представления и разказва какви мерки за безопасност взимат в балетната трупа във Виена.

"Правят ни изследвания всяка седмица, на цялата трупа. Опитваме се да спазваме всички правила, макар че е трудно да си балетист и да спазваш дистанция, разбирате. Въпреки това носим маски и правим всичко, за да сме здрави", разказва Черевичко.

Ролята на Базил изисква много от балетния артист, но Денис я танцува вече 10 години. Знае, че ролята има много подводни камъни.

"За мен като танцьор е много важно да достигна до публиката по начин, по който тя да разбере кой съм аз на сцената. Затова много работя върху всяка от ролите си. Не казвам харесвам повече Зигфрид, или по-приятно ми е да танцувам Базил. Всяка роля е ценна по свой собствен начин и точно затова толкова обичам процеса за подготовка на всяка роля", допълва той.

Откакто е премиер-солист, Дени Черевичко открива всеки балетен сезон на Виенската опера. Тази година има шанса да го направи като танцува в спектакъл с хореографии на трима от най-големите съвременни хореографи - Ханс ван Манен, Пол Лайтфут и Иржи Килиян. За първи път обаче ще открие сезона два пъти, веднъж във Виена и втори път в Стара Загора. И казва, че след дългото затваряне на театрите подобно двойно откриване не би могло да не го изпълва с радост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриха 38-ия кинофестивал "Златна роза" във Варна
Закриха 38-ия кинофестивал "Златна роза" във Варна
Търговци на Женския пазар нападнаха инспектори, които проверяват изрядни ли са кантарите
Търговци на Женския пазар нападнаха инспектори, които проверяват изрядни ли са кантарите