НОВИНИ

Разследването за катастрофата с Милен Цветков приключи. Какво сочи експертизата?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:40, 01.10.2020
Чете се за: 01:50 мин.
Криминално

Разследването за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, приключи.
Според прокуратурата е доказано безспорно - шофьорът на автомобила, блъснал този на Цветков, е именно обвиняемият Кристиан Николов. И още - Николов е бил пиян и дрогиран, но е разбирал смисъла на своите действия.

Точно умисълът е най-труден за доказване, когато говорим за катастрофа. Това е престъпление, което до момента е възприемано като по непредпазливост. Прокуратурата се опира на няколко обстоятелства - скорост два пъти по-висока от разрешената и нулев спирачен път. На следващо място - наличието на коктейл от алкохол и три вида наркотици в кръвта на обвиняемия Кристиан Николов. И доказателства, че младият мъж е разбирал смисъла на своите действия, но не е направил абсолютно нищо, за да предотврати смъртоносния инцидент.

2,7 тона маса, летящи с 99 км/ч - това са само два от основните факти, предизвикали смъртта на Милен Цветков при катастрофата на 19 април. Скоростта на движение на автомобила, управляван от обвиняемия Кристиан Николов, както и механизма, по който са нанесени множеството травми по тялото на Милен Цветков, са установени с комплексна експертиза, в която участват трима лекари и четирима технически експерти.

Антоанета Панчева, прокурор в Софийска градска прокуратура: В тази комплексна експертиза са включени вещи лица, които са извън територията на София, с оглед обективност на разследването.

Според експертизите автомобилът на Милен Цветков е бил в добро техническо състояние, а журналистът е бил с предпазен колан. Силата, с която при удара е изтласкан близо 10 метра към центъра на кръстовището, е основната причина за нанасянето на множество травми, основата част от които несъвместими с човешкия живот.

Обвиняемият за катастрофата Кристиан Николов до момента не съдейства на разследването, а неговите спътници не отговарят на въпроса дали Кристиан е бил зад волана на мощния джип. Свидетели на мястото описват като слизащ от шофьорската страна младеж, който отговаря на Кристиан. Разследващите обаче събират като доказателства голямо количество биологичен материал от волана, арматурното табло и седалките на колата на Кристиан и го изследват.

Антоанета Панчева, прокурор в Софийска градска прокуратура: Биологична експертиза и ДНК експертиза - тези експертизи са дали отговор на въпроса кой е седял на шофьорското място, кой е седял до шофьора, и съответно кой е бил отзад.

Според биохимична експертиза в кръвта на Кристиан са открити алкохол и три наркотика - амфетамин, марихуана и кокаин. А психологическа и психиатрична експертиза дават заключение, че към момента на катастрофата младият мъж е разбирал смисъла на своите действия, възприемал е обстоятелствата около себе си и е бил наясно, че ограничението на скоростта в участъка е 50 км/ч.

Антоанета Панчева, прокурор в Софийска градска прокуратура: Тази на автомобила, категорично установена с комплексната експертиза, е 99 км/ч. Другото важно основание за това, че случаят е особено тежък, е липсата на какъвто и да е спирачен път.

Анализът на всички тези доказателства са част от мотивите, с които прокуратурата твърди, че действията на Кристиан Николов са умишлени и са особено тежък случай.

Следва с материалите по разследването да бъдат запознати наследниците на Милен Цветков, както и обвиняемият Кристиан Николов. Ако някой от тях направи искания за събиране на още доказателства и прокурорът ги одобри, тогава след събирането им ще бъде написан и внесен обвинителен акт. При това обвинение, ако бъде признат за виновен, Кристиан Николов може да получи присъда затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговци на Женския пазар нападнаха инспектори, които проверяват изрядни ли са кантарите
Търговци на Женския пазар нападнаха инспектори, които проверяват изрядни ли са кантарите
Протесиращи в Дупница искат оставката на шефа на полицията заради изчезването на Янек
Протесиращи в Дупница искат оставката на шефа на полицията заради изчезването на Янек