НОВИНИ

Спортът в зала - отново с публика. Отговорник по коронавирус ще следи за мерките

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:59, 01.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
спортът зала отново публика отговорник коронавирус следи мерките

От днес влиза в сила заповедта на здравния министър, с която се позволява на спортните състезания на закрито да има публика при определени условия. Заетостта на местата трябва да не е повече от 50% от капацитета на залата, а зрителите да спазват дистанция от метър и половина.

Играчите са тези, които ще бъдат най-пазени, затова и където е възможно първите 5 реда ще са празни.

"Да си бъдат с маски, да спазват дистанция, да спазват дистанция от състезателите, да не искат да влизат на игрището, защото ние трябва да пазим състезателите, треньорите. Те са главните действащи лица", заяви президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Вече 6 месеца спортистите усещат липсата на публиката и атмосферата, която тя създава. Усещат и финансовите загуби. Затова публиката трябва да е много дисциплинирана. Играчите също. Всеки трябва да попълни декларация, че не е бил контактен със заразен от коронавирус през последните 14 дни. За да не се разчита само на самосъзнанието на публиката, се обмисля и сваляне на половината седалки в залите.

"Надявам се абсолютно всички да спазваме тези мерки, които сме разписали, ние сме направили протокол, където много ясно е разписано, дори с картинка, къде стоят състезателите, само да си махат през мрежата. Всеки, който не се подчинява, ще бъде глобен. Като глоба дължи и клубът", поясни президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев.

Освен това всеки отбор ще има специален отговорник по коронавирус, който ще следи за спазването на мерките в залата.

"И имаме човек, който има абсолютно право да се разпорежда в залата, това е главният съдия, той има абсолютното право да спре мача и да изгони публиката", допълни Георги Глушков.

В първата половина на октомври ще се проведат първите срещи на закрито с публика - баскетболни и волейболни мачове.

Добри новини и за феновете на тениса в България. Петото юбилейно издание на "София оупън" ще бъде с публика. Големият тенис турнир ще се проведе от 7 до 14 ноември в зала "Арена Армеец".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощник държавен секретар на САЩ: Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток"
Помощник държавен секретар на САЩ: Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток"
Роберт Левандовски грабна приза за "Най-добър играч на УЕФА"
Роберт Левандовски грабна приза за "Най-добър играч на УЕФА"