НОВИНИ

Бум на заразени с COVID-19 деца в Румъния

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:47, 01.10.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Смущаваща статистика от съседна Румъния - близо 128 000 са заразените с COVID-19, 7200 от тях - деца на възраст между 10 и 19 години. Най-младият пациент е само на 9 месеца.

Румъния зае челното място по брой заразени и починали от коронавирус на Балканите. През изминалите дни броят на новите случаи рязко се покачи, включително сред децата. 211 са в интензивно отделение.

Един от последните случаи - 6-годишно момченце от Букурещ. Постъпва в болница по спешност с възпален апендисит. Оказва се, че както той, така и майка му са заразени, но тя не е имала симптоми.

"Първи беше положителният резултат на момченцето. Спешно му беше отстранен апендиситът. В момента е в стабилно състояние и не е интубиран. Има само кислородна маска", обясни д-р Ралука Александру, говорител на Педиатричната болница.

В интензивно отделение е и 9-месечно бебе в крайдунавския град Галац. Майка му, която е бременна, също е с COVID-19.

"Бебето се нуждаеше от кислородна терапия, защото когато го приехме, имаше респираторни проблеми", каза Юлияна Морару - лекар в детската болница в Галац.

Само през изминалото денонощие в Румъния са потвърдени 2000 новозаразени. Властите в Букурещ обмислят въвеждането на по-строги мерки срещу разпространение на заразата. Местната управа в най-тежко засегнатите райони вече е получила разрешение при необходимост да затваря заведения и други места, на които може да има струпване на хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберт Левандовски грабна приза за "Най-добър играч на УЕФА"
Роберт Левандовски грабна приза за "Най-добър играч на УЕФА"
Франция, Русия и САЩ призоваха за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах
Франция, Русия и САЩ призоваха за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах