НОВИНИ

Лидерска среща на върха в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 01.10.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

В Брюксел премиерът Борисов коментира доклада за България и върховенството на закона. Той е там за срещата на върха на Европейския съюз. Лидерите на 27 - те обсъждат отношенията с Турция и Китай, ситуацията в Беларус и Нагорни Карабах и отравянето на Алексей Навални.

В първия ден на срещата на върха фокусът е външнополитически. Евролидерите започнаха срещата с дебат за отношенията с Турция. На влизане българският премиер Бойко Борисов също коментира географското положение на България и това, че страната ни е обградена от конфликти и че се надява за бързото им разрешаване.

В началото на лидерската среща българският премиер благодари на Брюксел за "изключително обективния" по думите му доклад.

Бойко Борисов, министър-председател: Искам да благодаря на ЕК за изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. И затова ние ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че като цяло да изпълним всичко това, което сме поели като ангажимент за мониторинга върху България, както всички държави от ЕС.

В първия ден от дискусиите европейските лидери обсъждат външнополитически въпроси като отношенията с Русия след отравянето на Алексей Навални и конфликта в Нагорни Карабах. Очаква се те да вземат и дълго отлаганото решение за налагането на санкции срещу режима на Александър Лукашенко.

Кипър продължава за обвързва въпроса за санкциите срещу Беларус с искане за налагане на санкции срещу Турция заради незаконните сондажи за нефт в Средиземно море, което доведе до обтягане на отношенията между Атина и Никозия, от една страна и Анкара, от друга.

Санкции срещу Турция обаче не се очакват.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Германското председателство ще положи усилия за намиране на мирно решение на спорния въпрос между Турция, Гърция и Кипър. Имаме желание да продължим конструктивните си отношения с Турция. Важно е да потушим напрежението чрез дипломация.

Очаква се европейските лидери да обсъждат и отношенията с Китай. Утре основна тема е стратегическа автономност на ЕС, която включва укрепването на единния пазар и ускоряването на цифровата трансформация.

В същото време в Европейския парламент комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди и гласува проект на резолюция за България. Тя ще бъде основа на дебата, който ще се проведе за страната ни в понеделник в ЕП.

В нея се засягат всички въпроси, споменати в доклада за върховенството на закона. Но се споменават и нови неща, като например се изразява съжаление, че България не е приела Истанбулската конвенция, че състоянието в българските затвори е лошо, както и отношението към хората с различна сексуална ориентация или ромите. Резолюцията е много пространна. До четвъртък евродепутатите ще могат да нанасят корекции в нея, когато се очаква окончателното и гласуване в пленарна зала.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново отделение за пациенти с COVID-19 в болницата в Добрич
Ново отделение за пациенти с COVID-19 в болницата в Добрич
Помощник държавен секретар на САЩ: Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток"
Помощник държавен секретар на САЩ: Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток"