Започват безплатни прегледи в Световния месец за борба с рака на гърдата

от БНТ
23:00, 01.10.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Още

10 лечебни заведения у нас с безплатни профилактични прегледи в Световния месец за борба с рака на гърдата. Кампанията обединява усилията на медицински специалисти в пет български града, които работят в областта на ранното диагностициране на заболяването, което се лекува успешно, ако бъде открито навреме.

Тази сутрин в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив телефонът на доц. Ваня Узунова не спира да звъни. За половин час - 20 обаждания вече запълват графика за прегледи.

Ракът на гърдата е на първо място сред онкологичните проблеми при жените, обяснява доц. Узунова и уточнява, че се наблюдава увеличение на застрашената възрастова група.

"Имаме и жени на възраст между 25 и 30 години, в последните десетина години, които са оперирани", допълва хирургът.

Нарастват случаите на хирургични операции заради карцином на млечната жлеза, но и на напълно излекувани пациентки в Пловдив.

"Специално карциномът на гърдата, уловен в т.нар. предклиничен стадий - начален, се излекува 100%", казва още доц. Узунова.

Модерната апаратура и подготвените лекари обаче са безсилни, ако не се реагира навреме.

"Това заболяване за жалост е едно от най-честите, а всъщност това е едно от най-достъпните за профилактика", коментира хирургът д-р Атанас Баташки.

В Световния месец за борба с рака на гърдата безплатни прегледи ще се извършват в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-топло и предимно слънчево време през почивните дни
По-топло и предимно слънчево време през почивните дни
Строги мерки в бежанския център в Харманли, 34-ма мигранти са под карантина
Строги мерки в бежанския център в Харманли, 34-ма мигранти са под карантина