НОВИНИ

Нова система за прием в детските градини в София

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:02, 06.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Регионални

Нова система за прием в детските градини предлагат от Столичната община. Целта е да се избягват злоупотребите с адресни регистрации. Системата е публикувана в интернет и е отворена за обществено обсъждане до 18 октомври.

Още през 2018 г. Столичният общински съвет е променил правилата за прием като е взел решение, че точките за адрес ще се получават съобразно продължителността на обитаване на този адрес, обясни в "Денят започва" доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София и вносител на проект.

Постоянен адрес над 3 години в София ще бъде предимство за прием в детска градина

Сега тече една голяма промяна, която предвижда обхващането на 4-годишните и е бил изработен проект за наредба, който предвижда 4 точки за постоянен, 3 за настоящ адрес и 2 точки за кандидатстване в района на градината.

"В идеалният случай с 6 точки ще се класират деца, които живеят в района на градината, като сме предвидили промяна на адреса да не се смята за промяна на това обстоятелство, така че родителите, които живеят по-дълго ще получават повече точки", обясни доц. Чобанов.

Взето е решение да се премахне точката за ясла. Ще има две години гратисен период с оглед на това, че в момента има доста деца в яслена възраст, които са приети и посещават с ясния хоризонт да получат тази точка. Този гратисен период ще даде възможност да се ползва точката, след което тя ще отпадне.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли ремонтирани опасните подлези във Варна
Ще бъдат ли ремонтирани опасните подлези във Варна
След дебата в Брюксел - какви са основните препоръки към България
След дебата в Брюксел - какви са основните препоръки към България