НОВИНИ

Доц. д-р Спасков: Около 5% от населението у нас вероятно са носители на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 06.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Здраве

"Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа". Това обясни доц. д-р Спас Спасков в "Денят започва".

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус, смята д-р Спасков. По-високият брой заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват до Гърция например.

Според медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата. Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло, смята д-р Спасков.

Доц. Ангел Кунчев: Няма да има затваряне на всички училища

Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци, подчерта д-р Спасков.

Необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.

Проф. Костадин Ангелов: Категорично не готвим ново затваряне

Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия, допълни лекарят.

Инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни и според д-р Спасков в скоро време ще се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бабикян: Никой не бива да очаква, че Брюксел ще дойде и ще уволни Бойко Борисов
Бабикян: Никой не бива да очаква, че Брюксел ще дойде и ще уволни Бойко Борисов
Шаренкова: Процесите в БСП са по посока промяна. Нинова стана истински лидер
Шаренкова: Процесите в БСП са по посока промяна. Нинова стана истински лидер