Проф. Костадин Ангелов: Категорично не готвим ново затваряне

от БНТ
21:27, 25.09.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Здраве

Категорично не готвим ново затваряне. Това заяви в "Панорама" министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Коронавирусът се използва като един вид набухвател на недоволството на хората и с него се експлоатират всички страхове, каза още той.

"Нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, които са в момента", категоричен бе министърът на здравеопазването.

По думите му, ако ситуацията се влоши, "мерките са ясни - носене на маски, ограничаване на събития на закрито, използване на дезинфектант, физическа дистанция".

"Категорично не изтървахме вируса това лято. Цифрите показват ясна тенденция - ние бяхме на второ място в Европейския съюз по заболеваемост. За последните две седмици България е на 26-то място по заболеваемост от 29 страни в Европейския съюз и европейското икономическо пространство", каза проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че тази статистика не се прави в България, а в Европейски център.

Проф. Ангелов каза, че всеки ден му се налага да опровергава различни слухове и идеята на Министерство на здравеопазването е да провежда брифинги, с които "да информира българското общество за всички истини".

Той увери, че екипът на Министерство на здравеопазването има чисто професионални насоки, за да се премине през коронакризата с най-малко щети.

По думите му болниците ще издържат.

"От всички обиколки, които правя из страната и които ще продължа да правя, хората са изморени, някои от тях са огорчени от отношението на цялото общество, на всички нас към българските лекари, сестри, на това недоверие, което има в тази система. Голяма част от българското общество не вярва и това се преекспонира и хората са изключително негативно настроени, които работят в системата. Иначе болниците вече са оборудвани с нужната апаратура, имаме достатъчно количество лични предпазни средства", каза проф. Ангелов.

Министърът на здравеопазването каза, че има едно мнение за маските и то е, че те помагат и пазят живота, "както на този , който я носи, така и на хората, до които той се докосва".

"Може да имаме човек, който да е заразоносител и да е физически здрав, без никакви клинични проявления, но той може да зарази жената в магазина, човека, с който се вози в асансьора, майка си, баща си, баба си, дядо си. Ако ние не проявяваме отговорност към себе си и можем да взимаме решения за себе си, не можем да си позволяваме да бъдем безотговорни към нашите близки", каза проф. Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Драматургът Станислав Стратиев за българите и свободата
Драматургът Станислав Стратиев за българите и свободата
Късно море: Туристи от Украйна идват през октомври
Късно море: Туристи от Украйна идват през октомври