НОВИНИ

КНСБ предлага промени, гарантиращи повече средства за хората с ниски и средни доходи

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:33, 25.09.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Бизнес

КНСБ предлага данъчни промени у нас, които да гарантират повече средства за хората с ниски и средни доходи. Промените касаят данъка върху доходите на физически и юридически лица, както и данък добавена стойност.

С предлаганите данъчни промени КНСБ не цели увеличаване на данъците, а тяхното справедливо преразпределение. Това твърди президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Според него "никой работещ човек няма да пострада от предлаганата от КНСБ данъчна реформа и разходите на всеки един българин трябва да намалеят".

Първата предлагана промяна е въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната.

КНСБ предлага и увеличаване на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица с 5 на сто. Сега той е 10%, предложението е да стане 15 на сто.

Данъчните промени ще доведат до по-висока покупателна способност на хората с ниски и средни доходи, което ще стимулира потреблението и реалния икономически растеж смятат от КНСБ. Според Пламен Димитров през последните години и заради данъчната система неравенствата у нас се задълбочават. В петте процента най-богати българи са концентрирани 23 млрд. лева, като става дума за паричен ресурс.

"Данъците трябва да бъдат достатъчно ниски, добре вложени като система, достатъчно прости, за да бъдат хората и фирмите мотивирани да ги плащат, а не да ги избягват. Нашите изследвания ясно показват, че на първо доминиращо място като причини за напрежението са липсата на справедливост в главите на масовото съзнание на българските граждани, работещи предимно. Една от причините според нас е и данъчната система", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Това, което предлагате, аз си задавам въпроса - ще допринесе ли наистина за по-голяма справедливост. Тези 5% богати хора ще понесат ли по-голяма тежест, така както вие искате, за да се достигне тази справедливост с това, което предлагате. Струва ми се, че няма да се постигне такава справедливост, защото включително с намаляването на ДДС аз съм убедена, че цените, за които вие се надявате да се намалят и да увеличат потреблението и да дадат допълнителен разполагаем доход на потребителите, няма да се намалят в този размер от 5%", каза Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Според Менда Стоянова предлаганите от КНСБ данъчни промени тепърва трябва да бъдат подложени на широка обществена дискусия.

Разчетите на КНСБ сочат, че хазната ще изгуби 4,6 млрд. лева, ако предлаганите данъчни промени влязат в сила. Според синдикалните експерти обаче има възможност за генериране на 4 млрд. лева бюджетни приходи от въвеждане на допълнителни данъци, например - данък от финансовите транзакции, дигитален данък и др. Така че загубата за бюджета ще бъде 600 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София Филм Фест есен събира над 90 топ заглавия и премиери
София Филм Фест есен събира над 90 топ заглавия и премиери
79-а вечер на протести в София
79-а вечер на протести в София