НОВИНИ

Румен Радев отличи 62-ма младежи, носители на наградата на херцога на Единбург

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 25.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Държавният глава Румен Радев награди 62-ма младежи, които са постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург - България.

Международната награда е глобална програма за неформално образование, която представлява предизвикателство към младите хора в четири основни направления: развиване на умения, активни физически дейности, добороволчество и приключения в природата.

Церемонията се състоя в двора на къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов. На нея присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и посланика на Великобритания у нас Роб Диксън.

Програмата за неформално обучение, инициирана от херцога на Единбург, има за цел да провокира младите хора да развиват своята самодисциплина и да формират лидерски качества и умения.

Румен Радев, президент на Република България: „Още в началото на своя мандат приех не само като огромно удоволствие, но приех и като морално задължение да бъда патрон на вашата програма, защото тя е мощен инструмент за самоусъвършенстване на младите, защото тя ви стимулира сами да вземате решения за вашето бъдеще и да го управлявате, опознавайки своите възможности."

Международната награда на херцога на Единбург работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят.

Любомира Велчева - координатор на наградата за България: "Все повече млади хора искат да предизвикват себе си, да се включват в наградата, все повече училища пожелават да имат наградата в своята организация."

Ана Прокопиева - участник: „Наградата ме научи да бъда много по-отговорна, тъй като успях да наложа своите цели и да ги постигна, също така бяха полезна освен за себе си, но и за други хора."

На излизане от къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов, група недоволни скандираше "оставка" срещу президента Радев.

От другата страна на улицата чакаха хора, които искаха да поздравят държавния глава.

До ескалация на напрежението между двете групи не се стигна.

Репортер: Мирела Дончева

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама задържани за нападението с нож край бившата редакция на Шарли Ебдо
Двама задържани за нападението с нож край бившата редакция на Шарли Ебдо
Министерството на туризма работи по екшън план за спасението на сезон 2021
Министерството на туризма работи по екшън план за спасението на сезон 2021