НОВИНИ

Сопот - любимо място на мечките

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 25.09.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов Сопот е напът да се превърне в символ на кафявата мечка. През последните години многократно мечки и мечета слизаха от планината близо до вилите, за да търсят храна. Мечка бе заснета от видеокамери как плува в басейн на туристически комплекс над града.

Преди 3 години малко мече влезе посред бял ден на детска площадка, изградена в полите на Балкана. Децата, които играели наблизо, първи го видели.

Миналата година мече отново слезе близо до града, за да търси да яде грозде. То бе видяно от 12-годишно момче във вилната зона, която се намира в северната част на Сопот.

Най-голямата изненада за всички местните жители бе да видят как голяма кафява мечка се промъкна в туристическия комплекс над града, за да се изкъпе и поплува в басейните. Видеокамери заснеха необичайната случка, а видеото предизвика фурор в социалните мрежи в цял свят.

Многократните посещения дали основание на кмета на общината да бъде поставена голяма мечка изработена от дърво, която да посреща посетителите в новия парк в града. Тя е почти като истинска и е поредната атракция в подбалканския град.

Деян Дойнов - кмет на община Сопот: Аз поръчах да бъде направена леко усмихната, тъй като все пак паркът се посещава от множество деца, вечер се пълни със стотици деца, които играят. Не исках да изглежда толкова страшна, а да бъде емблема на този парк, на този квартал. Старите хора казват, че мечката пази от болести. Считам, че ще бъде една изключително голяма атракция Сопот да го превърнем освен в столица на литературата и в града на мечките. Мечки, които ще бъдат разположени в различни пози и позиции във всички паркове на нашия град. Имаме западен, имаме източен, имаме централен парк.

Заради климатичните промени и затоплянето на времето се предполага, че още следващия месец мечките отново ще започнат да слизат по-близо до града. Експертите посъветваха да не се хранят животните.

Златю Кличев - директор на Държавно горско стопанство Карлово: В последните години имаме свръхпопулация на мечката, тя и затова слиза насам. Защото те са териториални животни, всяко животно си има територия и така разширяват обхвата.

- Сопот като че ли едно от най-предпочитаните градчета за мечките? Доста от сигналите са в Сопот. Как си го обяснявате това?

По-спокойно им е тук, по-малко паша от животни или пък повече кошери има.

Ако хората забележат мечки, мечета или майки с мечета да не ги доближават, да вдигат повече шум, мечката сама се оттегля, съветва Кличев. И в никакъв случай да не ги хранят. Не бива да социализираме диво животно, допълни още той.

От горската служба посочиха, че ако и тази година зимата е топла, мечките няма да легнат да спят зимния си сън.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева пред БНТ: Удължете икономическите мерки срещу COVID-19, докато излезем от кризата
Кристалина Георгиева пред БНТ: Удължете икономическите мерки срещу COVID-19, докато излезем от кризата
Столичната община настоява за по-строг контрол при избора и изпълнението на инфраструктурни проекти
Столичната община настоява за по-строг контрол при избора и изпълнението на инфраструктурни проекти