НОВИНИ

Оставка на кардинал заради съмнителна финансова операция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:34, 25.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Снимка: Архив/ БГНЕС

Папа Франциск прие оставката на един от най-влиятелните кардинали - Анджело Бечу. Светият престол не даде разяснения по случая. Името на кардинала се свързва със съмнителна финансова сделка. Подобна оставка е изключителна рядкост в града-държава, медии говорят дори за "земетресение във Ватикана".

За приетата оставка на кардинал Бечу беше съобщено с лаконично комюнике.

"Светият отец прие оставката от службата префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците и от правата, свързани с кардиналския сан, представена от негово Високопреосвещенство кардинал Джовани Анджело Бечу".

72-годишният Анджело Бечу е заместник на държавния секретар по общите въпроси от 2011 до 2018 г., еквивалент на вътрешен министър. Преди две години папа Франциск го произвежда в кардинал. Оттогава поема Конгрегацията, която отговаря за канонизацията на светци. Става и папски делегат в Малтийския орден.

Наблюдателите смятат, че оставката му има всички признаци на санкция. Комюникето на Ватикана уточнява, че Бечу остава кардинал, но губи всички права, свързани със сана.

Къде е сбъркал Бечу?

Името му се споменава в рамките на разследване, започнало преди година. То е за неясни финансови операции, свързани с покупката на недвижим имот в шикозния лондонски квартал Челси. Покупката е започнала през 2014-а, когато монсеньор Бечу е в администрацията, която взема решенията около тази покупка. Самият Бечу защитава коректността ѝ.

Според италианските медии при придобиването на имота са използвани пари от пожертвования и са допуснати сериозни нарушения.

Сделката е за 200 млн. долара, а жилищната сграда в Лондон е придобита от Църквата чрез офшорни фондове и компании. По случая са отстранени петима души от Ватикана, за малко е задържан италиански бизнесмен, а полицията конфискува документи и компютри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сачева: Правителството ще предложи 650 лв. минимална работна заплата от догодина
Сачева: Правителството ще предложи 650 лв. минимална работна заплата от догодина
България държи успешно епидемията под контрол, Борисов връща седмичните брифинги
България държи успешно епидемията под контрол, Борисов връща седмичните брифинги