НОВИНИ

Ще продължи ли Перник да ползва вода от язовир Бели Искър?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:31, 25.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Снимка: Архив

Изтече 6-месечният срок, през който кабинетът разреши Перник да ползва вода от София през специално построения за целта нов водопровод. Ще продължат ли перничани да ползват вода от язовир Бели Искър и как в миньорския град се справят с незаконното отклоняване на вода?

Три месеца перничани ползваха редовно вода от язовир Бели Искър през новия водопровод, което им помогна да се преборят с водната криза. Сега в язовир Студена има достатъчно вода - близо 21 000 куб.м, при капацитет 25 000.

-Какво ще стане с новия водопровод?

Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: Засега в следващите месеци и дори година не планираме да го използваме, защото язовир Студена е пълен достатъчно, има вода за година напред, дори и капка дъжд да не падне. Така че на този етап не планираме да го ползваме, но при необходимост ще го ползваме, за да управляваме правилно водния ресурс в Студена.

За да ползват новия водопровод и в бъдеще, от ВиК-Перник са готови с документите, но да получат разрешително, трябва да платят около 300 000 лева задължения за доставената им до момента вода.

Водното дружество е решено да се справи и с незаконното отклоняване на вода в общината, за което екоминистър Емил Димитров предупреди.

Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: В квартал "Кало", в село Рударци, има незаконно отклонение. Два пъти сме го спирали през тази година с пломби. И двата пъти след това пломбите бяха махани и отново се пускаше водата.

От следващата седмица водата за квартал "Кало" ще преминава през пречиствателната станция, като ще се поставят водомери на всички потребители, които да я заплащат.

Иначе в Перник тече подмяна на старата водопреносна мрежа. До момента 80% от предвидените ремонтни дейности са изпълнени. В резултат загубите на вода заради течове са намалели от 75% на 25%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед с последен опит да вземе Джейдън Санчо
Манчестър Юнайтед с последен опит да вземе Джейдън Санчо
Във Варненското езеро започна регатата "Бриз"
Във Варненското езеро започна регатата "Бриз"