НОВИНИ

Малкият Мехмед, който изчезна за 24 часа, не е разказал нищо за случилото се

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 25.09.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Регионални

Двегодишният Мехмед от Якоруда, който изчезна за почти 24 часа, е настанен в болницата в Разлог, където е под наблюдение.

Детето не е разказало нищо за случилото се пред социалните служби.

Той е в добро стабилно състояние. Спокоен е, но снощи е бил дехидратиран. Видими следи от наранявания не са установени. Направени са му изследвания. Прегледан е от психолог.

От отдел "Закрила на детето" са се самосезирали по случая и започват проверка.

Най-вероятно Мехмед и останалите три деца от семейството, заедно с техните родители, ще бъдат настанени в Център за обществена подкрепа в Якоруда. Там психолог ще работи с детето и неговите родители. Ще се следи и какви грижи полагат майката и бащата за своите деца.

Горският служител Муртаза Клечов, който намери детето, ще бъде награден от Югозападното държавно предприятие.

Кога Мехмед ще бъде изписан, ще стане ясно, когато бъдат готови последните резултати, които са му направени.

Ето как беше открит 2-годишният Мехмед:

Докато си карал служебния автомобил в гората Муртаза Клечов видял детето да лежи на пътя. От социалните мрежи знаел, че се издирва момченце, а по снимката познал детето.

Муртаза Клечов: Гледам го босо, по едни розови панталонки, свалих якето, облякох го, свалих моите чорапи, обух го и това е.

Спасителят на Мехмед разказа, че момченцето не се уплашило, когато го заговорил.

Муртаза Клечов: Само ме гледа и стои, виках му мама и това се засмя и се изплези. Аз го снимах в същия момент на полицията и като се засмя вече взех да му давам бонбонка, дадох му пакетчето с бонбонки... И го хванах вече, гушнах го в ръцете в колата и го откарах в Бунцево при полицаите.

Мъжът разказа още, че за половин час слезли с момчето през гората до къщата на родителите му, която била само на 2 километра и половина от мястото. Майката на Мехмед каза, че детето никога не се е отдалечавало от двора на къщата. Очаква да го види с нетърпение.

Фатиме Юркина, майка на Мехмед: Това е най-важното, че е жив и здрав.

-А какво ще направиш като го видиш първо?

Първо ще го цункам и да го прегърна. Това е.

В болницата в Разлог на момченцето са направени изследвания, а психолог вече е разговарял с него. Работа с детето и семейството започнаха и от отдел „Закрила на детето" .

Фатима Чауш, началник отдел "Закрила на детето" - Якоруда: Снощи бяхме в детско отделение в град Разлог, където детето е оставено за наблюдение от лекарите там, от медицинските работници. Снощи закарахме и бабата по бащина линия при детето, за да остане придружител на детето в болницата. Детето се чувстваше добре, говорихме с лекаря, казаха, че е изкъпано, нахранено, нямаше проблем, видими наранявания не видяхме.

От социалната служба казаха, че са решили 2-годишният Мехмед да остане при семейството си. Родителите му обаче, ще бъдат наблюдавани дали се грижат добре за него и останалите три деца в семейството.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грешка в системата показа нереално закъснение на градския транспорт в столицата
Грешка в системата показа нереално закъснение на градския транспорт в столицата
Намалиха броя на зрителите на "Ролан Гарос" заради COVID-19
Намалиха броя на зрителите на "Ролан Гарос" заради COVID-19