НОВИНИ

Проф. Балтов: Трябва затягане на мерките, но не затваряне на градовете

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 25.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Следващите 15 дни се очаква сериозно увеличение на случаите на коронавирус. Това каза в "Денят започва" по БНТ проф. Асен Балтов.

По думите му медицинските специалисти се подготвят за по-лошия сценарий със сериозен пик на инфекциите през ноември. Проф. Балтов прогнозира, че тогава регистрираните случаи ще достигнат 30 000, от тях 7000-8000 активни.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": Има определени региони, където може би ще трябва да се направят по-строги мерки. В никакъв случай обаче не трябва да се спира работата.

Сценарият със затваряне по домовете не е удачен, не трябва да се спира работата, може би ще има региони, където ще има по-строги мерки, каза проф. Балтов. Според него трябва да се повиши контролът.

Проф. Асен Балтов: Маски навсякъде не мисля, че е проблем да се носят, защото и в момента да влезете в "Пирогов", ще видите, че всички ходят с маски, дори и пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал от това.

В "Пирогов" в момента има 30 пациенти с COVID-19, двама са интубираните, останалите са в средно тежко състояние.

Сега има достатъчно легла, но съществува вариант да се увеличат болниците, които да се грижат за пациенти с коронавирус. Проф. Балтов каза, че не е бил възприет моделът с обособяването на болница, която приоритетно да се занимава с борбата с коронавируса, нещо, което се е реализирало в Белград например.

Няколко болници поемат тежкия удар и това е от самото начало, други болници се опитват, ако може техните случаи да ги поемат други болници. Частните болници са някъде в правенето на пари, каза още проф. Балтов.

Противогрипните ваксини също трябва да облекчат епидемичната обстановка. Препоръчително е те да бъдат поставени до 20 октомври, съветва проф. Балтов.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халил Летифов, ДПС: До два месеца ще има избори, практически вече сме в кампания
Халил Летифов, ДПС: До два месеца ще има избори, практически вече сме в кампания
След щастливата развръзка: Днес малкият Мехмед ще се събере с родителите си в Якоруда
След щастливата развръзка: Днес малкият Мехмед ще се събере с родителите си в Якоруда