НОВИНИ

Д-р София Ангелова, пулмолог: Тютюнопушенето е риск и при COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 25.09.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още

"Спрете пушенето! Пазете белия си дроб! Това съветва д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, която беше гост в "Денят започва". Днес, в Световния ден на белия дроб, лекарката подчерта личната отговорност на всеки от нас да пази респираторното си здраве като ограничи максимално токсичните вещества, които вдишва.

Преди всичко да се въздържаме от тютюнопушене, тъй като то причинява над 25 заболявания. Пасивното пушене е равносилно на активното пушене. Затова пушачите трябва да бъдат отговорни към здравето на заобикалящите ги, призова пулмологът.

Що се отнася до опасността от COVID-19, д-р Ангелова наблегна на нуждата да се носят маски и специално подчерта, че в медицинските кабинети те са задължителни. По думите ѝ носенето на маски намалява с 1,5% риска от заразяване с коронавируса.

Д-р Ангелова очерта някои особености при лечението на COVID пневмонията, като задължителната компютърна томография. Подчерта, че след излекуване от коронавируса, възстановяването на белия дроб продължава до два месеца, време, в което пациентите са под лекарско наблюдение.

От думите на лекарката стана ясно, че астматиците, според последни проучвания, са по-малко уязвими на коронавирусната инфекция, поради редовната терапия, която им се налага. За тях, както и за всички хора с тежки хронични заболявания, д-р Ангелова препоръчва редовно вземане на предписаните им от специалист лекарства. Ако спазваме противоепидемичните мерки, намаляваме и опасността от традиционните грипни инфекции, категорична беше тя.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След щастливата развръзка: Днес малкият Мехмед ще се събере с родителите си в Якоруда
След щастливата развръзка: Днес малкият Мехмед ще се събере с родителите си в Якоруда
Предупреждение за силен вятър и дъжд в събота
Предупреждение за силен вятър и дъжд в събота