НОВИНИ

Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда или просто се е изгубил?

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 25.09.2020
Чете се за: 02:11 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Все още е пълна мистерия как малкият Мехмед е стигнал на около 15 км от дома си и как е стоял сам близо 24 часа. Той и другите деца в семейството ще бъдат поставени под наблюдението на социалните служби. Момченцето беше намерено в гората от горски служител вчера следобед. До момента детето не е проговорило пред специалисти. Той е в добро здраве, с леки охлузвания. Разследващите продължават да търсят причините за изчезването на момчето.

От болницата в Разлог казаха, че Мехмед е спокоен, снощи е бил дехидратиран, като цяло състоянието му е стабилно. От отдел "Закрила на детето" са се самосезирали и започват работа със семейството.

Малкият Мехмед не е разказал нищо за случилото се

Най-вероятно Мехмед, заедно с останалите три деца от семейството и родителите им, ще бъдат настанени в Център за обществена подкрепа. Там психолог ще работи с детето и родителите му. Ще се наблюдава и какви грижи полагат майката и бащата за децата.

Горският стражар Муртаза Клечов, който намери изчезналото момченце, ще бъде награден от Югозападното държавно предприятие.

Още личат детски стъпки по горската пътека, по която може би е тръгнал малкия Мехмед. Това предполага и неговият спасител - горският стражар Муртаза Клечов. Мъжът разказа, че за половин час слезли с момченцето през гората до къщата на родителите му, която била само на 2 километра от мястото, където е го е намерил. Докато карал служебния си автомобил в гората Муртаза, видял 2-годишния Мехмед да лежи на пътя.

От първо лице: Разказ на героя, който вчера откри изчезналия 2-годишен Мехмед

От социалните мрежи знаел, че се издирва момченце, а по снимката познал детето. Спасителят на Мехмед разказа, че момченцето не се уплашило, когато го заговорил.

Муртаза Клечов: "Гледам го босо, по едни розови панталонки, свали моя шофьор якето, облякох го, свалих моите чорапи, обух го и това е. Виках му мама и това се засме и се изплези, аз го снимах… дадох пакетчето с бонбонки... и го хванах вече, гушнах го в ръцете, в колата и го откарах в Бунцево при полицаите".

Майката на Мехмед днес с нетърпение очакваше да види отново детето си.

"Това е най-важното, че е жив и здрав. Като го видя първо ще го цункам и да го прегърна. Това е", каза майката на Мехмед Фатиме Юркина.

От отдел "Закрила на детето" в Якоруда казаха, че досега не са работили със семейството и четирите им деца.

Фатима Чауш, началник отдел "Закрила на детето" - Якоруда: "Не е имало сигнал за риск за децата нито от съседи, близки, роднини и от други институции. Не е имало сигнал. Смятаме, че в най-скоро време е добре да насочим детето към социална услуга заедно с родителите".

2-годишното дете ще остане при родителите си, но семейството ще бъде наблюдавано дали се грижи добре за децата. От прокуратурата първоначално образуваха досъдебното производство за отвличане.

Ружена Кондева, районен прокурор на Разлог: "Тъй като такива бяха показанията на неговите родители и опасенията, но се работи по всички версии. Установено е, че мястото, където е намерено детето, се намира на не повече от 2 км по горска пътека от неговия дом до мястото, където е намерено, така че се работи и по версията, че детето се е загубило".

Близките на Абди от село Бунцево, който преди 19 години изчезна от колата на родителите си, докато те събираха сено, също смятаха, че детето е отвлечено. 4-годишното тогава дете беше намерено осем дни по-късно, живо и здраво, на около 2000 метра надморска височина в Рила.

"Съвсем случайно едни хора от Конарско там, отишли да берат боровинки там, горе, близо до хижа Македония. Видели го там до една рекичка. Попитали го, хванали го и го донесоха... Аз не мога да повярвам, че нейното детенце е отвлечено, просто си е самичко отишло и това е", коментира дядо на Абди.

Спасителят на Мехмед горският служител Муртаза Клечов ще получи парична награда от 500 лева. Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов каза, че мъжът е пример за подражание и определи спасяването на детето като хуманна и човешка постъпка.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Петрова, здравен консултант към ООН: Имунитетът срещу рубеола, изграден чрез ваксина, може да предпазва от COVID-19
Д-р Петрова, здравен консултант към ООН: Имунитетът срещу рубеола, изграден чрез ваксина, може да предпазва от COVID-19
Няма данни за пострадали българи при терористичното нападение в Париж
Няма данни за пострадали българи при терористичното нападение в Париж