НОВИНИ

Д-р Петрова, здравен консултант към ООН: Имунитетът срещу рубеола, изграден чрез ваксина, може да предпазва от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 25.09.2020
6609
Чете се за: 01:10 мин.
Здраве

Информацията за връзката между това, че може би имаме по-добър имунитет и сме по-предпазени от COVID, ако сме ваксинирани срещу морбили идва от това, че ваксината срещу морбили е част от една тривалентна ваксина - морбили, рубеола и паротит. Има елемент с рубеолата, за който се смята, че може би имунитетът, който е изграден срещу рубеола, като част от ваксината и може би предпазва до някаква степен и срещу COVID-19. Връзката е с рубеолата.

Това заяви в студиото на "Светът и ние" д-р Велислава Петрова, вирусолог и здравен консултант към ООН.

Обикновено разработката на една ваксина отнема около 10 години, а в случая изключително бързо се развиват учените и бързо се опитват да направят ваксината, която изисква време за тестване, защото тя трябва да е не само ефикасна, но и безопасна, допълни тя.

Коронавирусът по-скоро изненада учените с мащаба за държавите, които успя да обхване, посочи още д-р Петрова.

В момента д-р Петрова работи по програмата на ООН за борба със СПИН в Африка. Всяка година около 1 млн. души умират от СПИН, терапията срещу болестта успява да предпази около 1 милион.

"СПИН по никакъв начин не си е отишъл, просто в случая фокусът е COVID, защото няма терапия срещу него или няма ваксина", поясни вирусологът. Препоръча хората да търсят достоверни източници на информация, а не да вярват на всякакъв вид твърдения.

При тази пандемия разбрахме, че никой не е застрахован и никой не е в безопасност, независимо колко богата е държавата, подчерта д-р Петрова.

Д-р Велислава Петрова: Ако има един урок, който трябва да научим от тази епидемия е, че трябва да сме много по-единни, солидарни и да работим повече за превенция в бъдеще.

Д-р Велислава Петрова e вирусолог и здравен консултант към ООН. Нейната статия за важността на ваксинацията срещу морбили стана една от най-обсъжданите публикации в научните среди по света за 2019 г. Тя е докторант на Университета Кеймбридж, където патентова нов метод за генетичен скрийнинг на имунната система.

Д-р Петрова е в България, защото гостува на фестивала на науката на Британския съвет.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още в "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община настоява за по-строг контрол при избора и изпълнението на инфраструктурни проекти
Столичната община настоява за по-строг контрол при избора и изпълнението на инфраструктурни проекти
Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда или просто се е изгубил?
Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда или просто се е изгубил?