НОВИНИ

Красимир Вълчев: По-подготвени сме за онлайн обучение отколкото през пролетта

Николай Минков
от Николай Минков
18:35, 25.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Образование

Просветната система е много по-подготвена за обучение в електронна среда, отколкото през пролетта. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на петъчния парламентарен контрол, въпреки че 70 000 ученици все още нямат достъп до интернет или до електронни устройства. Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че противоепидемичните мерки в училищата са достатъчни, за да не позволят разпространението на коронавируса.

35 000 деца нямат електронни устройства за дистанционно обучение, а други 35 000 са без достъп до интернет, стана ясно от думите на просветния министър.

"Системата е много по-подготвена, включително и откъм техническа обезпеченост. Една част от обучението може да се извършва асинхронно", каза Красимир Вълчев - министър на образованието.

Просветният министър заяви, че едва 0,4% от ученическите паралелки са под карантина.

"Дори да станат 1%, няма проблем с наличната техника, ако се задържи сегашното общо ниво на среднодневен брой заразени, да се обезпечи обучението в електронна среда. Проблем е, когато цялата система излезе", каза Вълчев.

Той отчете, че МОН е осигурило 900 електронни устройства, предимно за учители, а за учениците други 1 000, получени от дарения.

Просветният министър заяви, че е договорена доставката на 60 000 мобилни устройства за училищната система, но те се бавят заради обществената поръчка.

По време на парламентарния контрол здравният министър заяви, че противоепидемичните мерки в училище са по европейските стандарти.

"Еднопосочно придвижване в коридорите и по стълбите, правила за регулиране на влизане и излизането в сградата на училището, без струпване на входа и при спазване на дистанция, като са определени максимален брой ученици в зависимост от капацитета", каза проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Ангелов заяви, че списъкът с мерки е отворен и може да бъде актуализиран с нови при нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов призова за диалог между премиера и президента
Красимир Каракачанов призова за диалог между премиера и президента
Спас Гюров 53-ти на часовника на Световното по колоездене
Спас Гюров 53-ти на часовника на Световното по колоездене