НОВИНИ

След изчезването на Мехмед: Съветите на психолозите

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:19, 25.09.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Прецизно разследване на всеки един детайл от случая с изчезналия Мехмед препоръчва психологът Росен Йорданов. Изясняването на картината ще помогне да се разбере дали случилото се може да има негативни последици върху психиката на детето.

Версиите за изчезването на 2-годишното момченце могат да бъдат определени като традиционни. Може би двете най-популярни са, че детето или е било отвлечено, или е убягнало от надзора на родителите. Един от специфичните детайли в случая е това, че малкият Мехмед е открит напълно здрав и в добра кондиция. Затова изглеждат напълно възможни хипотезите то да е пренощувало някъде или да е намерено преди това от човек, който се е притеснил, че може да бъде обвинен за изчезването му и го е оставил.

Всеки един детайл и всяко едно свидетелско показание по случая с изчезването на Мехмед трябва да бъдат внимателно проверени, препоръчва психологът Росен Йорданов.

"Моралните категории в случая биха ограничили разследващите в това да слагат чадър или табу върху разпита на всеки един от участниците, дори и върху човека, който е намерил детето, той също трябва да, разбира се с цялото уважение, но той трябва да бъде поставен под криминална карантина, нека така да го кажа, т. е. да се провери и неговата версия", каза психологът.

Според психолога от ключово значение е да не се бърза с преценките:

"Знаете, когато стане такава ситуация, е да се увлича или от осъдителните уклони в преценките си към отговорността на семейството или пък обратното - да се впускат в издирване на евентуалния извършител на отвличане. Примерно мога да ви дам пример случая с Пепи Терзийски, когато цяла София беше блокирана в издирване на кола фантом, се оказа, че всъщност майка му е убила детето", каза Росен Йорданов.

Едва ли у 2-годишния Мехмед ще останат спомени за часовете, които е прекарал далеч от семейството си.

"За да знаем как би се отразило, трябва да знаем в каква ситуация е изпаднало детето, къде евентуално е било, със сигурност може да мине и без особени психични проблеми", каза психологът.

Според психолога трябва да се провери и в каква среда расте детето, а разследването на случая да бъде деликатно. Според психолога трябва да се провери и в каква среда расте детето, а разследването на случая да бъде деликатно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: За момента не се предвиждат промени в Изборния кодекс
Караянчева: За момента не се предвиждат промени в Изборния кодекс
Двама задържани за нападението с нож край бившата редакция на Шарли Ебдо
Двама задържани за нападението с нож край бившата редакция на Шарли Ебдо