НОВИНИ

Двама задържани за нападението с нож край бившата редакция на Шарли Ебдо

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:57, 25.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Нападение в Париж, няма данни за пострадали българи. Двама души са ранени сериозно с хладно оръжие край бившата редакция на сатиричния седмичник Шарли Ебдо в Париж. Задържани са двама заподозрени - пакистанец и алжирец. Случаят е поет от службите за борба с тероризма.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че нападението е извършено на символично място и след началото на процеса срещу 14 заподозрени съучастници на ислямистите, атакували редакцията на Шарли Ебдо през 2015-та. Тогава имаше 12 жертви.

Един от задържаните е имал кръв по дрехите. Двамата пострадали са работили в телевизионна компания, те са пушили пред сградата й в близост до бившата редакция на Шарли Ебдо. Пред Франс прес служител на телевизионната компания разказва, че чул викове и видял през прозореца колегата си, покрит с кръв, преследван по улицата от мъж с мачете.

Основният заподозрян е на 18 години, роден в Пакистан и е известен на полицията, съобщава източник от службите пред радио "Европа 1". Оръжието, открито на местопрестъплението, е описвано като мачете или сатър. Жертвите най-вероятно са избрани на произволен принцип. Била е отменена и тревога заради подозрителен пакет. Хиляди деца в три района на Париж са били блокирани за няколко часа в учебните заведения от съображения за сигурност.

"Нападението е извършено на символично място, докато е в ход процеса за недостойните нападения срещу Шарли Ебдо. Това е повод правителството да изрази своята подкрепа за свободата на пресата и да потвърди пред нацията пълната си готовност за действие", каза Жан Кастекс - премиер на Франция.

Няма данни за пострадали българи при терористичното нападение в Париж

След нападенията преди пет години редакцията на Шарли Ебдо беше преместена на тайно място. Журналистите отбелязаха началото на процеса на 2-ри септември с повторно публикуване на карикатурите на пророка Мохамед, станали повод и за първите атаки.

Шефката на отдел човешки ресурси на списанието тази седмица е напуснала жилището си заради смъртни заплахи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изчезването на Мехмед: Съветите на психолозите
След изчезването на Мехмед: Съветите на психолозите
Румен Радев отличи 62-ма младежи, носители на наградата на херцога на Единбург
Румен Радев отличи 62-ма младежи, носители на наградата на херцога на Единбург