НОВИНИ

Постоянен адрес над 3 години в София ще бъде предимство за прием в детска градина

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:04, 24.09.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Още
постоянен адрес години софия предимство прием детска градина

Най-много точки - 4 - при класиране в детска градина или ясла ще получават децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от над 3 години. С точка по-малко - при постоянен адрес през последните от 1 до 3 години и 2 точки - при само 1 година.

Това предвижда проект на Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли,
детски градини и в подготвителни групи в общинските училища в Столична община. Той е пуснат за обществено обсъждане.

Досега за постоянен адрес се даваха 3 точки, без значение колко време родителите са живели в
столицата.

Проектът предвижда промяна да има и при настоящия адрес на родителите - 3 точки ще получава дете, чийто родител е с настоящ адрес през последните над 3 години. С точка по-малко - през последните от 1 до 3 години и 1 точка - през последната една година.

Тази точкова система ще се прилага за прием на деца за яслени групи в самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в детски градини.

При децата от втора до четвърта градински групи в детски градини и в подготвителни групи в училищата ще се гледа постоянният адрес на детето в столицата. Ако детето е живяло през последните над 3 години в столицата, то ще получава при класирането 4 точки.

С точка по-малко ще получава, ако през последните от 1 до 3 години е било жител на София, а 2 точки - през последната 1 година.

Промяна ще има и при настоящия адрес на детето - 3 точки в класирането то ще получава, ако през последните над 3 години е живяло в София. С точка по-малко, ако е било жител на столицата през последните от 1 до 3 години и 1 точка, ако настоящият адрес на детето не е променян преди датата на класиране през последната 1 година.

Предложеният проект е разработен в съответствие с Европейското законодателство, а идеята за нова наредба предизвика коментари в социалните мрежи. Според някои от тях проектът има за цел само да обърка родителите още повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест във Варна
Пореден протест във Варна
Законово ли е да има само една кандидатура за прокурорската квота във ВСС?
Законово ли е да има само една кандидатура за прокурорската квота във ВСС?