НОВИНИ

Депутатите в ЕП обсъдиха положението с върховенството на закона в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:45, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Множество технически проблеми съпътстваха дебата за България, който се проведе тази вечер в Европейския парламент. Евродепутатите и представители на Европейската комисия и германското председателство обсъждаха върховенството на закона и основните права в страната ни във връзка с протестите и обвиненията за корупция.

Залата беше почти празна, в нея бяха преди всичко депутати от комисията по граждански права, по чиято инициатива се организираха дебатите, както и българските евродепутати.

Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Критика или похвала за България е докладът на ЕК за върховенството на закона?

Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП в ЕП: Бойко Борисов ръководи едно проевропейско правителство - той проправи пътя към еврото и винаги е подкрепял Механизма за върховенството на закона. Борисов иска такъв механизъм. Така че в България не всичко е перфектно, пред българското правителство стоят още много задачи, но страната върви по правилния път. Смяна на правителството не се постига с демонстрации, а с избори. Редовните избори в България са през март догодина, тогава избирателите могат да изразят волята си.

Рамона Стругару, евродепутат от групата на Обнови Европа: Големи имена сред някои от политическите семейства тук подкрепиха господин Борисов и екипа му и искам само да ви попитам - знаете ли кого подкрепяте? Защото подкрепяте една внимателно оплетена мрежа от хора, които са обект на сериозни обвинения за корупция, пране на пари и измама с европейски пари. И една система, която потъпква върховенството на закона, демокрацията и европейските ценности. Виждала съм как полицията влачи жени и снимки на деца, напръскани със сълзотворен спрей. Това ли е защита? Сигурни ли сте, че това искате да подкрепите?

Елена Йончева, евродепутат от БСП/ПЕС: Днес гласът на българските граждани вече се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който призовава за незабавно връщане на принципите на върховенството на закона и демокрацията в страната.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия: Мисля, че е символично, че имахме технически проблеми с микрофоните, точно когато говорим за демокрация, свобода на словото и плурализъм на медиите. Видяхме, че колкото повече микрофони, на които можем да говорим имаме, толкова по-добър дебат се получава. А този беше много добър и по много сериозна тема, каквато е върховенството на закона, в този конкретен случай - в България. Както казах и в началото, ние ще продължим да работим по Механизма за сътрудничество и проверка, защото все още има много неизпълнени неща. Никога не е ставало дума просто за отмятане на задачите. Искаме да видим резултати и устойчив ефект в българското правосъдие, борбата с корупцията и организираната престъпност.

BNTNEWS.BG излъчи на живо дебатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят нова система за билетите в София
Обмислят нова система за билетите в София
Българка пред БНТ за новите мерки и извънредното положение в Чехия
Българка пред БНТ за новите мерки и извънредното положение в Чехия