Нинова: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция в резолюция срещу корупцията

от БНТ
15:21, 06.10.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Политика
нинова подкрепим истанбулската конвенция резолюция корупцията
Снимка: Архив/БГНЕС

"Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията". Това казва Корнелия Нинова в прессъобщение, разпространено от пресцентъра на БСП.

"В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл - резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре, заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира. БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент", допълва лидерът на БСП.

"Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че, отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията. Ще предложа на нашите евродепутати, независимо, че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни", заключва Нинова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъжа, задигнал статуята на Диана във Варна
Задържаха мъжа, задигнал статуята на Диана във Варна
Генералният секретар на НАТО е на посещение в Гърция
Генералният секретар на НАТО е на посещение в Гърция